Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" представи абмициозен план за своята криптовалута "Либра"

Благовест Белев: "Фейсбук" донякъде ще се превърне в "съвременна банка"

Във вторник "Фейсбук" представи плановете си за създаване на собствена криптовалута, наречена "Либра" (Libra), като целта е мегакомпанията да разшири дейността си отвъд социалните мрежи към т.нар. "блокчейн технологии" и да създаде евтина глобална платежна система за електронна търговия и глобални плащания, достъпна за различните интелигенти устройства.
    

"Фейсбук" се обвърза с 28 партньори в дружество със седалище в Женева, наречено "Асоциация Либра", което ще управлява новата дигитална валута. Самата цифрова валута ще бъде въведена в експлоатация през първата половина на 2020-а година.

В тази връзка "Фейсбук" обяви, че ще създаде дъщерно дружество, наречено "Калибра" (Calibra), което ще предложи създаването на дигитални финансови портфейли, чрез които да се изпраща и разходва новата криптовалута Libra. Системата "Калибра" ще бъде свързана с платформите за съобщения на "Фейсбук" - Messenger и WhatsApp, които вече се радват на повече от един милиард потребители.

"Дигиталният портфейл ще бъде наличен в Messenger, WhatsApp и като самостоятелно приложение", обявиха от социалната медия. Гигантът в социалните медии добави, че "Калибра" ще използва всички процеси за проверка и борба с измамите, които банките и кредитните карти използват, както и че "блокчейн системата" няма да споделя информация или финансови данни с "Фейсбук" или с друга трета страна без съгласието на клиента.

"Фейсбук" се надява, че не само ще захранва транзакции между установени потребители и фирми по целия свят, но ще предложи и на потребителите, които не ползват банкови услуги, за пръв път достъп до този тип финансови услуги.

За разлика от най-известната дигитална валута - биткойн, "Либра" ще бъде фиксирана към водещи реални валути като щатския долар и еврото, за да бъде по-малко податлива на драматичните ценови колебания, които са валидни за пазарите на останалите цифрови валути.

Дигиталните плащания на "Фейсбук" ще бъде подкрепени от повече от две дузини компании, включително от Mastercard, Visa, PayPal Holdings, Uber Technologies, Spotify Technology и Vodafone Group Plc., както и от фирми за рисков капитал като Andreessen Horowitz.

"Фейсбук" и неговите партньори се надяват да имат 100 членове при старта на Libra през първата половина на 2020 година. Всеки член получава по един глас по съществени решения относно мрежата за криптовалута, като желаещите фирми ще трябва да инвестират поне 10 милиона долара за да се присъединят към проекта. Самата "Фейсбук" не планира да запази водещата си роля след края на настоящата година.

Анализатори коментират, че предприетият от Фейсбук ход може да превърне компанията в социална мрежа, съчетаваща финансови услуги, която да се превърне в сериозна конкуренция на големите банки и гиганта в онлайн търговията като Амазон. Д-р Гарет Хайлман, изследовател на блокчейн - технологията зад криптовалутите, коментира:

"Определено новата виртуална валута на Фейсбук представлява потенциална заплаха за съществуващите финансови услуги. Интересно е, че за много от тях, сред които Мастъркард и Пейпал, ще се присъединят към този проект".

Това е нещо доста революционно в западния свят, макар че в Китай съществува от доста години, каза в предаването „12+3“ Благовест Белев – основател на BlockChain.bg. Според него „Фейсбук“ донякъде ще се превърне в „съвременна банка“.

„„Фейсбук“ прави нещо глобално, което потенциално може да бъде валидно във всички останали държави. По техни думи основно таргетира неразвития свят. По тяхна статистика – 1/3 от света няма достъп до банкови услуги и потенциално те биха били най-облагодетелстваните от този тип развитие“, обясни Белев. 

По думите му тази криптовалута е много различна от това, което сега е на пазара: „Това по скоро е платежна система. Валутата в нея е подкрепена от кошница нормални валути – долар, евро, паунд и т.н.“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!