Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престижни отличия за бъдещи строители от Видин

Снимка: Радио Видин

Видинските ученици от професионална техническа гимназия "Васил Левски" се завърнаха с награди от участието си в Националното състезание по професионално направление "Строителство" - "Най-добър млад строител". Състезанието се проведе в професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" в град Велико Търново. Ученици от 16 професионални гимназии в Република България се състезаваха в няколко дисциплини: "Мазилки, шпакловки и бояджийски работи", "Облицовки и настилки", "Зидария" и  "Сухо строителство".

Светослав Аксиниев от 12 клас  и Здравко Здравков от 10 клас от видинската гимназия се класираха на трето място в дисциплината  "Сухо строителство".  Също трето място зае Илия Бабов в дисциплината  "Облицовки и настилки".

В семейството на Здравко Здравков съществува традиция в строителството. В този бранш работят дядото, бащата, а сега и синовете. Здравко споделя:

"Всички се борехме за успех, да постигнем най-доброто. Задачата ни беше да направим врата и прозорец… Конкуренцията беше силна, момчетата, които бяха на първо място, бяха направо бомба. Другата година аз и брат ми ще ходим на състезание. При нас в семейството това се предава от поколение на поколение."

Мариан Иванов от 11 клас  зае трето място в провелото се във Видин Регионално състезание и още от сега се готви за националното състезание по строителство. Той казва:

"Давам най-доброто от себе си, винаги. Харесва ми самата професия и мисля да продължа напред".

Красимира Цокова Маринова от 10 клас е момиче, което по съвет на свой приятел решава да кандидатства в гимназията по строителство въпреки съществуващото мнение, че строителството е само за мъже. Тя е убедена, че сухото строителство е подходящо и за момичета като нея и най-важното- това, което практикува, й харесва и й се отдава.

Елена Бекова, е строителен инженер, и преподавател по специални предмети по строителство във видинската ПТГ "Васил Левски". За нея третите места на нейните ученици са престижни и показват тяхната подготовка. Но най-важното за всеки ученик е да има желание за развитие, за учене и за усъвършенстване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!