Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: Проверките на къщите за гости имат по-скоро политически характер

Снимка: Радио ВИДИН

„По отношение на къщите за гости ми се струва, че ще остане само горчивия привкус“, заяви в предаването „Нещо повече“ Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания.

„Това е една добре измислена схема – измислена доста отдавна. Ако се направи една наистина щателна проверка, ще се установи, че хората, които най-сериозно са се „облажили“ от схемата, всъщност са политици“, добави той в интервю за предаването „Нещо повече“.

„Дори и Михаля не можем да гоним в случая с Еленския балкан“, смята Петър Бакърджиев. По думите му там е изтекъл 5-годишният период, който поражда определени задължения за бенефициента на финансовата помощ:

„Усилията, които се хвърлят от ДФ „Земеделие“ в тези проверки, са абсолютно безпредметни. Тези действия имат по-скоро политически характер и задачата им е да успокоят напрежението в обществото, което се породи от информацията – че по Програмата за развитие на селските райони се реализират от много време и в много големи обеми злоупотреби със средства. Проектите, които са извън 5-годишния период, просто няма как да бъдат санкционирани“.

Освен това много трудно контролният орган ще обвърже пред извършващите се в момента проверки с налагането на санкции по методиката, която все още е бъдещо несигурно юридическо събитие, подчерта още Бакърджиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!