Eмисия новини
от 10.00 часа

Хиляди седмокласници на матура по математика

| обновено на 19.06.19 в 15:29
Снимка: БГНЕС

Над 61 000 седмокласници се явиха днес на национално външно оценяване по математика. Заради изпита денят е обявен за неучебен в цялата страна.

Изпитът започна в 9.00 часа и продължи 150 минути. Учениците го полагат в учебните заведения, където са учили до момента. Там те трябваше да носят черен химикал, документ за самоличност и служебна бележка с входящ номер.

Всеки изпитен материал съдържаше уникален баркод.

За първи път проверката на работите на учениците и кандидатстването за гимназии след това ще стават електронно.

За външното оценяване са осигурени 16 хиляди квестори и видеонаблюдение.

Резултатите от изпита трябва да станат ясни до 27 юни.

Вече е утвърден и държавният план-прием след 7 клас. Според него учениците ще кандидатстват за 2500 паралелки. Над половината от тях са професионални.

В понеделник се проведе националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература. В петък предстои нов изпит – по чужд език. Той обаче се полага при предварително заявено желание от страна на седмокласниците.

На изпита в Смолянско се очаква да се явят около 740 седмокласници. В средното училище „Христо Ботев“ в рудоземското село Чепинци се явяват общо 24 кандидат-гимназисти.  Ученици от това училище го класираха трето място в страната по успех на втората задължителна матура. Ето как оцениха матурата кандидат-гимназистите:

"Мисля, че се справих много добре, защото реших всичките задачи, които бяха на матурата. Най-много ме затрудниха последните три задачи - те не бяха много добре обяснени".

"Задачите бяха много лесни. С повече подготовка и всичко си решихме".

"Справих се, не ме затрудниха задачите. Сега вече съм по-спокойна". 

Репортаж от Чепинци можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от