Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бутикова" помощ за нуждаещи се, при това – безплатно

Снимка: БГНЕС

Международната организация „Том“ се занимава с „бутикова“ помощ за нуждаещи се, при това напълно безплатно. Организацията вече има филиали в 19 държави, включително и в България. Неин създател е Гиди Гринщайн. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ той разказа:

“Том“ е израелска инициатива, която помага за подобряване на живота на болни или пострадали при катастрофи, войни или атентати, възрастни хора или социално слаби граждани. Искаме да създадем евтини и надеждни приспособления за подобряване на качеството на живот на тези хора. Често решението за преодоляване на последствията от конкретни здравословни проблеми е просто и не струва скъпо, важното е да се сетиш. Ние създаваме мозъчни тръстове от доброволци. Всеки от тях се опитва да реши даден проблем, като го поглежда от областта, в която той самият работи. Доброволецът е подписал декларация, че се отказва от авторските права на създадения продукт, а конкретният болен, който се е обърнал към нас, получава вече готовото приспособление. Ако има някакви дефекти, го доработваме и публикуваме чертежите на продукта в интернет, така че, ако има страдащи от подобен проблем, те да могат да поръчат някой да им го изработи или доусъвършенства“.

Гринщайн подчерта, че държат изделията да са на достъпни цени. С триизмерни принтери почти всичко от тази „библиотека“ може да бъде произведено навсякъде по света, каза той.

„Създадохме също мрежа от технологични общности по целия свят, включително и в България. Тези групи откриват проблеми и потребности, за които нито държавата, нито обществените организации или местният бизнес се грижат. „Том“ обединява хора, които безкористно помагат на нуждаещите се. Всеки може да участва в процеса на създаване на продукт или да го доразвие“, разказа още Гринщайн.

По думите му България има 15 разработки.

Ръководителят на организацията за България Поли Захариева посочи, че веднъж годишно правят кампания:

„Тогава събираме всякакви техничари. Подбираме 5-6 предизвикателства, които те решават за 72 часа. Така се създават разработките в България. Сред тях има устройства за незрящи, подобрения за колички. Създаваме различни устройства, които стават част от световната база данни“.

Хората в нужда сами кандидатстват и разказват какво е предизвикателството им, отбеляза още Поли Захариева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна