Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Юлия Винер

Юлия Винер-Ченишева

На 17 юни отбелязахме 90-годишнината от рождението на една от примадоните на Софийската опера през периода 1950/1970 г. - Юлия Винер-Ченишева. Тя беше великолепна певица - спинтов сопран с красив тембър, изравнен във всички регистри, с голям обем. Знаеше как да пее, беше много музикална, темпераментна актриса и много представителна - красива на сцената.

Коронните й роли са Леонора от „Трубадур" и Аида от едноименната опера на Верди, но също така Дездемона, Елза, Лиза, Тоска, Елизабет, Ярославна, дори и Мюзета. Пееше красиво, нюансирано, въздействащо. Вяравам се, че много наши слушатели ще си я спомнят с носталгия и благодарност за прекрасните спектакли, с които ни дари.

Няколко думи за нейния жизнен път: Родена е на 17 юни 1929 г. в семейство на руски емигрант от еврейски произход. От 5 до 13-годишна възраст учи балет, след това свири на пиано при известния наш пианист и педагог Ото Либих, но голямото й влечение е пеенето. За да влезе в Музикалната академия се налага да променят рожденната й дата - тогава е на 16 години и това не й дава възможност да кандидатства за прием. Първата година учи при Елбена Ангелова Орукин, след това постъпва в класа на големия наш бас Димитър Кожухаров, който остава неин съветник през цялата й кариера.

След дебюта си през 1954 г. успешната й кариера продължава цели 30 години и не само в Софийската опера, но и в много страни на Европа, а от 1961 г. в продължение на 15 години е редовна солистка на престижната Берлинска държавна опера. Изявява се като  утвърдена вердиева певица. И един интересен факт - Юлия Винер пее оперните си партии на три езика - у нас на български, в Берлин на немски, а по време на гастролите си - на италиански. Пяла е в Париж, Барселона, Мадрид, Москва, Рим, Неапол и др. Умира на 22 октомври 2010 г.

За постъпването си в Софийската опера самата Юлия Винер разказва през 1999 г. в интервю, което се съхранява в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна