Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ямболският камерен ансамбъл "Дианополис" ще изнесе концерт в София

Снимка: www.cmart.info

На 28 юни от 19 часа в столичния Сити Марк арт център камерният ансамбъл „Дианополис" от Ямбол ще изпълни произведения от Хоакин Родриго, Оторино Респиги и Георги Златев-Черкин. Диригент ще бъде Константин Илиевски, а солист - китаристът Цветан Недялков, който е подготвил и своя авторска музика. Участие в концерта ще има и младият китарист от Пловдив Петър Койчев, а като солистка ще се представи и концертмайсторката Красимира Султанова.

Камерният ансамбъл „Дианополис" е създаден през 1968 г. Под диригентството на своя основател Николай Султанов през годините съставът представя музика от различни стилове и епохи. Сериозно е присъствието в репертоара му и на българските композитори.

В половинвековната история на ямболския камерен ансамбъл присъстват имената на някои от най-изтъкнатите български инструменталисти: Боян Лечев, Георги Бадев, Минчо Минчев, Жени Захариева, Николай  Евров, Ангел Станков, Йосиф Радионов, Венцеслав Николов и др., а също и на диригенти като Емил Чакъров, Лео Кремер, Волфрам  Фюрл, Фулвио Турисини, Илия Темков и др.

 „Дианополис" е домакин на ежегодните Музикални празници „Златната Диана" - утвърден форум, на който гостуват наши и световноизвестни инструменталисти, певци, диригенти, оперни, камерни и джаз формации.

Ямборският оркестър е носител на наградата „Кристална лира 2004" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, а в момента негов ръководител е диригентът Константин Илиевски, който има международна кариера. На 28 май 2019 г. музикантите получиха ново признание - голямата награда на Ямбол за приноса им в културния живот на града и по повод 50-ия творчески сезон на ансамбъла.

Повече за програмата на предстоящия концерт в София и за партньорството си диригентът Константин Илиевски и китаристът Цветан Недялков разказаха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Напусна ни Емил Бояджиев

публикувано на 16.02.20 в 20:33
От ляво надясно: Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Константин Кугийски, Стефан Магнев

Спомен за Константин Кугийски

публикувано на 14.02.20 в 19:18