Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Забравете за по-ниския ДДС", е водещото заглавие на "Земя". ГЕРБ отново заяви, че, докато е на власт, данъкът няма да се пипа.

"Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева", пише "Сега" на първа страница. Мълчанието на финансовото министерство за причината доведе до спекулации за целта на операцията, коментира вестникът. Според експерти България може да си позволи нов дълг.

"Пак заем и пак тишина", е коментарът в днешния брой на "Дума". Безконтролното харчене на общите пари , както и тегленето на нови заеми без каквито и да е обяснения, е отдавна доказана практика на днешната власт.", пише в коментара.

В рубриката на вестник "Сега" "Наблюдател" анализът е озаглавен: "Здравната каса пое лечението на децата и положението е по-абсурдно от всякога". За цял месец не е взето нито едно решение за болно дете и за разлика от Фонда няма никаква прозрачност по какво и как се работи, допълва коментарът.

"Монитор" пише: "Малката Мими не дочака парите от Здравната каса". 6-годишното момиченце страдало от болестта Синдром на Даун. Касата забавила сумата за нейното лечение 55 дни.

"24 часа" предлага дискусия за това кой трябва да поддържа гробищните паркове. Според Министерството на здравеопазването това трябва да са общинските администрации. Месеци наред отлежава, в деловодството на Народното събрание, законопроект за гробищните паркове и погребалната дейност, пише вестникът.

На 21 юни, петък, се открива летният фестивал "Опера в парка", съобщава "Труд". Фестивалът съществува вече десет години. И тази година сред изпълнителите е Националната опера със спектаклите "Мама миа" и "Дон Паскуале".

"Юни е най-опасен за мълнии", предупреждава чрез "Телеграф", инженер Георги Алексов. Той съветва да не се крием под дървета при буря. Котловинните полета са най-уязвими при поява на мълния.

Д-р Дарина Найденова, специалист по хранене, съветва в интервю за "Труд" да не се поддаваме на идеите за диети, а да възприемем здравословен начин на живот. Д-р Найденова смята, че здравословното хранене включва от всичко по малко и то сезонни и регионални продукти. Според нея бързото отслабване съкращава живота.

Авторката на българския синонимен и антонимен речник с фразеологизми Ани Нанова подчертава в интервю за "24 часа", че чуждиците са все повече във всекидневната ни реч. "Езикът е най-голямата ценност на един народ...", заявява тя. Ани Нанова споделя още, че изготвянето на наскоро излезлия речник е отнело десет години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна