Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Върховният представител на Европейския съюз по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини проведе двустранни преговори с американския държавен секретар Майк Помпео като част от трансатлантическия политически диалог на високо равнище.

Освен това тя говори и със съветника на президента на Съединените щати Джаред Къшнър по време на официалната си визита във Вашингтон, пише базираното в Брюксел издание New Europe. Според информацията на медията те са обсъждали двустранното сътрудничество, регионални проблеми, включително Западните Балкани, Венецуела, Афганистан, Либия, Молдова, Русия и Украйна. Дипломатите са обменили мнения за иранската ядрена сделка. Могерини е запознала Помпео с работата на Съюза в сферата на сигурността и отбраната.

Френският президент Еманюел Макрон и още трима други европейски лидери предупредиха Европейската комисия, че търговската сделка с Латиноамериканския търговски блок Меркосур „може да дестабилизира производството и селскостопанския сектор“, пише европейската редакция на Politico, позовавайки се на писмо до председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, с което разполага.

Освен Макрон, документа са подписали премиерите на Ирландия, Белгия и Полша.

Лидерът на новооснованата партия "Брекзит" Найджъл Фарадж заяви, че евентуален изборен съюз с фаворита за нов председател на Консервативната партия Борис Джонсън може да донесе „огромна“ изборна победа на привържениците на Брекзит без сделка, пише The Daily Express. Фарадж направи тези коментари на мероприятие за Брекзит в Лондон, организирано от The Daily Telegraph.

Рори Стюарт отпадна от надпреварата за лидерство на консерваторите, след като загуби 10 гласа след третото гласуване, предизвиквайки спекулациите на депутатите, че привърженици на Борис Джонсън може би са принуждавали колегите си да гласуват за аутсайдера, за да помогнат да се елиминира неговият съперник Доминик Рааб, пише The Guardian.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна