Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на кърлежи заради липсата на продължителни студове през годината

Надеждно ли са обработени големите тревни площи на столицата

Снимка: БГНЕС

Всекидневни опашки от чакащи се изливат пред Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести.

Липсата на продължителни студове и дебела снежна покривка през зимата, както и честите валежи, които създават условия за висока влажност и бърз растеж на тревата, са основните причини за удължения активен сезон на кърлежите през тази година.

Началникът на отдел “Паразитология и ДДД“ към Столичната регионална здравна инспекция – Цезарина Илиева, обясни:

“Този сезон ние наблюдаваме на терен парковете и градините и се констатират, за същия период на 2018-а година, че имаме уловени над 280 кърлежа, при условие че за 2018 г. , за същия период сме уловили 80 кърлежа на терен, не свалени от хора. Това предполага и доказва, че имаме по-висока численост този сезон на 2019 г. за кърлежи“.

Обработването на общинските площи, паркове, градини и междублокови пространства се извършва от специализирани частни фирми. Графиците кога и как да става това, също са тяхна отговорност. Столичната регионална здравна инспекция издава предписанията към Столична община и се грижи за контрола на изпълнението. В много случаи се оказва, че зелените площи са частна собственост, която не се стопанисва от общината.

“Към момента можем да кажем, че са приключили обработките на всички големи паркове и градини, на гробищните паркове, на транспортните алеи, където почти са извършени двукратни обработки, а в някои подадени райони и районните администрации са извършени многократно частични обработки“, обясни още Илиева.

Самите препарати имат едномесечно действие, ако няма чести валежи. Ефектът им върху самите кърлежи започва след втория час от нанасянето върху обработената площ, при условие че времето се е запазило сухо минимум 24 часа. При нормални условия стандартно се плануват пролетно и есенно пръскане. Пикът на кърлежите е през април, май и юни, както и септември.

С честите промени на времето тази година се очакват още цялостни обработки в началото на септември.

Много от гражданите обаче са се сблъсквали с проблема и изразяват съмнение къде и кога се пръска:

“Кърлежи има в училищата. Има в 104-то училище, филиала, където е 1-ви клас. Над 10 случая има само в 1-ви “Г“ клас, като едно от децата в рамките на 20 дена беше ухапано два пъти“, разказа родител.

Репортажа на Радка Табакова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна