Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Костенец остава в ареста

| обновено на 20.06.19 в 18:21
Радостин Радев
Снимка: Радио София

Обвиненият за даване на подкуп кмет на Костенец Радостин Радев остава за постоянно в ареста. Съучастникът му - бизнесменът Ивайло Пашов,  обаче излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Решението е на Специализирания наказателен съд. 

Освен за опита да купи  срещу 30 000 лева гласа на общинар, за да подкрепи обществена поръчка, която да изпълнява фирмата на Пашов,  Радостин Радев се разследва, че е държал боеприпаси без разрешение. Обвинението на строителния предприемач е, че е помагач. Свидетелските показания са разделени между това кой от двамата е бил активен в предлагането на подкупа.  

Според съда, дотук са събрани достатъчно данни, че двамата са извършили престъпленията, за които са обвинени. Няма опасност те да се укрият, но има опасност - на свобода Радев да извърши друго престъпление, заради поста, който заема. Адвокатите на задържаните отхвълиха обвиненията, виждайки зад тях политически подтекст. Съмненията, че Радев е ударен, защото е от БСП, наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов коментира с думите:

"Прокуратурата не се занимава с политика, не се интересува от политика. Беше некоректно от страна на защитата да спекулира на тази тема и да опитва да извлече някакви дивиденти в тази посока. Това, което беше заявено в залата, е некоректно и невярно най-малкото".

Решението не е окончателно.

Според прокуратурата Радев е предложил  на общински съветник от опозицията 30 000 лева, за да гласува мандат на кмета да получи пари от Държавен фонд “Земеделие”. Средствата трябвало да се изплатят на фирмата  на Пашов. За да е сигурен общинарят, на когото се разчитало да осигури още два гласа, бизнесменът му подписал запис на заповед - за сума, равна на подкупа, като гаранция, че ще получи парите си, ако гласува по правилния начин.

От прокуратурата обявиха, че започва проверка на обществените поръчки в община Костенец, за да се установи има ли и други спечелени от Ивайло Пашов. 

Радев пък може да се сдобие и с други обвинения , казаха по-рано от спецпрокуратурата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна