Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приказка за Черния княз

Калина Станева, Светозар Кнезовски, Елизабет Марангозова и Емил Янев в студиото на програма „Христо Ботев“

В епизод 351 на „Трамвай по желание“ ви представяме една от най-оригиналните и нестандартни личности от българския театрален живот – актьорът-експериментатор и концептуалист Светозар Кнезовски, известен като Черния княз.

Завършил в легендарния московски ГИТИС, Кнезовски още в студентски години прави първата си сензация – авторски сепктакъл по разкази на знаменития съвременен френски хисател Фредерик Бегбеде. Самият Бегбеде научава за постановката и кани автора ѝ на гастроли в Париж. Впоследствие спектакълът се играе на сцени в три континента, което самият френски писател определя като реклама за собственото му творчество.

Черния княз се изявява като универсален творец още в Испания и САЩ, откъдето заимства модела на проекта си Арт Фаундейшън, който дава поле за изява освен на него самия, а и на светила като Емилия Радева и Любен Чаталон, които представят на тази експериментална сцена свои моноспектакли.

Как Черния княз се срещна с папа Франциск във Ватикана и как разработва на сцена прочутия разказ на Маркес „Светицата“, чуйте в този брой на „Трамвай по желание“, в който на Светозар Кнезовски партнира младата актриса Елизабет Марангозова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Soft Things – в търсене на мекотата

публикувано на 26.02.20 в 18:05