Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла на протест срещу присъдата за смъртта на Алекс Ангелов

Близки, приятели и роднини на 18-годишния Алекс Ангелов, който загина след разпра пред дискотека в град Бяла, Русенско, преди 2 години, се събраха днес на протест срещу присъдата, издадена от Апелативния съд във Велико Търново. Хората са недоволни от факта, че обвиняемият Валентин Маринов получи 3-годишна присъда за действията си на 8 юли 2017 г. 

Пред сградата на Районния съд в Бяла се събраха десетки жители на града и околните села, за да изразят своето недоволство от решението на Апелативния съд във Велико Търново за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов. Причината хората да излязат на улицата е, че обвиняемият Валентин Маринов бе осъден от Русенския окръжен съд на 20 години затвор, но апелативните съдии намалиха присъдата на 3 години, като преквалифицираха деянието от причиняване на смърт по хулигански подбуди в причиняване на смърт по непредпазливост. 

Хората носеха плакати с надписи:

"Българите кучета ли сме?"

"Село Босилковци ви подкрепя, Стърмен, Ботров, Дряновец"

"Искаме уволнение на тримата съдии от Апелативен съд В.Търново, издали оправдателната присъда за убийството на Алекс"

"Ще се борим до края за справедлива присъда за нашето момче Алекс! Обичаме те! Липсваш ни!"

"Това е подигравка с българския народ"

Последните думи бяха на кмета на Бяла Димитър Славов, който с правота допусна, че наистина е възможно да понесе тежко наказание за обида на съда. В интерес на истината обаче от Апелативния съд във Велико Търново изпратиха позицията си за взетото решение и представиха своите аргументи. 

Хората в Бяла се надяват на ново решение, което или да върне делото за ново разглеждане, или да бъде потвърдена присъдата на русенските магистрати - 20 години затвор за Валентин Маринов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени