Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе нова книга за живота на големите български разузнавачи

„Много страници са посветени и на топченгетата на Царска България, сред които особено се откроява митичният Никола Гешев, както и трима от разкритите в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век шпиони, работили срещу България“ – това казва за новата си книга Венелин Митев, автор на „Тайни и загадки на „Тихия фронт“. Животът на големите български разузнавачи“.

От книгата ще научим защо най-великия литературен и филмов шпионин Джеймс Бонд не става за разузнавач. Животът на агент 007, изпълнен с ръкопашен бой и романтични истории с красиви жени, няма дори далечно сходство с дейността на истинските разузнавачи – мъже на дълга, надарени с остър ум, стоманени нерви, бързи и точни реакции и безпогрешна интуиция. Героите на „Тайни и загадки на „Тихия фронт“ – известни български разузнавачи и контраразузнавачи – имат висока степен на емоционална интелигентност, ценят работата в екип, винаги спазват закона и не страдат от липса на морал, за разлика от филмовия герой.

Венелин Митев е дългогодишен журналист, който не крие, че новата му книга е документална, а работата му над нея е свързана с Комисията по досиетата.


Горещи теми

Войната в Украйна