Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликти бележат 100-годишнината на Благоевградския театър "Никола Вапцаров"

Снимка: blagoevgradtheater.eu

Конфликт разтърсва Благоевградския театър в навечерието на неговия 100-годишен юбилей. Постановка, обявена помпозно, че ще бъде кулминация на честванията, е свалена от директора на театъра.  

На една пресконференция на Благоевградския театър „Никола Вапцаров“, състояла се на 11 април 2019 г., директорът на театъра Маргарита Мачева обявява: „Това ще бъде юбилейният спектакъл за 100-годишнината и неслучайно Ставри Карамфилов ще го направи, защото той е едно от най-емблематичните имена, свързани с историята на Благоевградския театър“. Става въпрос за представление по текстове на Вапцаров, режисьор е Ставри Карамфилов. Той пристига от САЩ, за да направи спектакъл за Вапцаров, премиерата на който трябва да е кулминацията на честванията на театъра.

Маргарита Мачева е поканена да изкаже своето становище в ефира на предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Тя отказа участие в ефир, но изпрати писмено становище, в което се казва:

„Проектът „Евангелие по Никола“, който беше предвиден като част от цялата програма за отбелязване на 100-годишния юбилей на ДТ „Н.Вапцаров“, е спрян. Причината за това е, че още преди започване на репетиционния и производствения процес на спектакъла режисьорът Ставри Карамфилов е нарушил четири точки от договора, който е сключил с театъра“. И още: „Не смятам за редно да описвам детайлно нарушенията на договора от страна на режисьора поради конфиденционалността на документа… Ще подчертая само, че ДТ „Н. Вапцаров“ няма никакви нарушения и не носи вина за спирането на проекта, което може да бъде установено само и единствено от компетентните за това органи, а не чрез дебати в публичното пространство“. Ето и целият текст на писмото на Маргарита Мачева.

Ставри Карамфилов заяви в предаването на "Хоризонт" "12+3":

"Получих покана в Ню Йорк за отбелязването на тази годишнина. Поканата ми беше отправена от няколко човека, в това число и от директорката на театъра, да направя спектакъл, да напиша сценарий по текстове на Никола Вапцаров и с този спектакъл да се отбележи тази дата. Спектакълът се казва „Евангелие по Никола или приказка за един народ“ и трябваше да е готов през октомври“.

Карамфилов припомни, че 75-годишнината на Благоевградския театър също е била ознаменувана с подобен спектакъл, също по текстове на Вапцаров.

Режисьорът е приел поканата, 4-5 месеца се е подготвял за "промяна на режисьорската бленда към текстовете", но предположи, че се „намесват странични невидими интереси". Ултимативното решение на директорката Маргарита Мачева дойде някак си изненадващо за мен, каза Карамфилов и допълни: „Имах своите опасения, съмнения, но ги потисках. Само да припомня, през 2014 г. трябваше да поставя „Хамлет“ – един много мащабен театрален проект – в контекста на кандидатстване за Европейска столица на културата. Това след 2 месеца репетиции също не се състоя".

Авторът подчерта, че има договор с Благоевградския театър за „Евангелие по Никола“, но изрази съжаление, че не се е консултирал с юридическо лице при подписването на договора и е открил „доста несъответствия“, които по-късно е осъзнал.

„Директорът на всеки драматичен театър е облечен в тогата на властта и нему принадлежи правото да развява тази тога. Всичко може да се наруши, а и да не е нарушено, може да бъде изтъкнато като нарушение. Спомнете си Едип, спомнете си Антигона, спомнете си Вапцаров! Той е терорист по законите на държавата… Значи стигаме до тезата, че с лека ръка може да бъде отхвърлено правото на режисьора да упражнява професията си, а и правото на гражданите на една област да не честват своя патрон“.

Според Карамфилов договорът е манипулиран, подписването му – забавено, и той крие в себе си подводни рифове, което не е случайно.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени