Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Македонците трябва още да узреят за дата за преговори за членство в ЕС

Бойко Борисов в началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че македонците трябва още да узреят, за да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

На журналистически въпрос за отлагането на датата той отговори:

„Те (македонците - б.р.) имат много неща да поправят още. Нека не ме разберете грешно, но докато се спори Гоце Делчев българин ли е, македонец ли е – това дребнотемие за едни герои, които действително са се били за България и за Македония, за родния край, и най-хубавите ни песни са свързани с тях, докато това е темата и непрекъснато и непрекъснато опозицията ще ме подпитва какво прави комисията… Нека да узреят. Не ме разбирайте грешно“.

„На нас ни трябва време да си довършим работата на комисията. При едни преговори, вече влизаме в друга хипотеза, и след това те ще кажат: „България ни спря“, „България ни пречи“, а аз не мога да допусна това. България направи всичко и те се изстреляха в небето. Сега те трябва да правят компромиса в комисията и антибългарската реторика“, добави Борисов.

Премиерът може би визираше Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който България подписа и това даде началото на края на застоя в приближаването на Скопие към европейските и евроатлантически институции. Както и вкарването на темата за интеграцията на Западните Балкани, част от които е Северна Македония, в дневния ред на ЕС по време на българското председателство на Евросъюза през първата половина на 2018 г.

Смесената българо-македонска експертна комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси досега постигна съгласие за праисторията и античността, но не и по темата за Гоце Делчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!