Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отложи решението за намаляване на субсидиите

Идната седмица Борисов свиква Коалиционен съвет за партийните субсидии

| обновено на 21.06.19 в 14:44
Снимка: Ани Петрова

Депутатите оттеглиха от законодателната програма днес промените в Закона за държавния бюджет, с които се предвиждаше партийна субсидия от 1 лев за действителен глас. Официално обявената причина е, че доклад от водещата бюджетна комисия не е постъпил в парламента. В началото на заседанието председателстващият Емил Христов от ГЕРБ обяви, че предлага разглеждането на тази точка да бъде отложено.

Вчера бюджетната комисия одобри на второ четене актуализацията на бюджета, с която от 1-ви юли партиите и коалициите ще разполагат с един лев за спечелен глас, но ще могат да получават безлимитни дарения от фирми и физически лица. 

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов още вчера обяви, че ще иска точката да не се гледа днес в парламента, а да бъде поставена за обсъждане на Коалиционен съвет. Тази сутрин стана ясно, че и ВМРО подкрепя позицията на НФСБ.

А премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че следващата седмица ще свика Коалиционен съвет по въпроса за партийните субсидии.

Преди това Валери Симеонов потвърди в кулоарите на НС своето настояване, да бъде свикан спешно Коалиционният съвет, на който управляващите и техните партньори да обсъдят темата:

"Под емоция се обсъжда този въпрос, а той е много важен, защото той може да доведе до ликвидирането на многопартийната демокрация в България. Това е причината и аз съм благодарен за това, че бяхме чути. Очакваме коалиционен съвет, на който да обсъдим, след завръщането на министър-председателя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни лаконично, защо точката с партийните субсидии е отложена:

"Няма внесен доклад от бюджетна комисия и в тази връзка нямаше как да се състои днешното гласуване на законопроекта на второ четене. Бюджетната комисия не е внесла доклад, не е завършила доклада и той не е внесен в Народното събрание. Поради тази причина, по процедура, точката трябваше да отпадне от дневния ред. Когато бюджетна комисия внесе доклада, ще може да се включи точката в следващите пленарни заседания".

Депутатът от БСП Румен Гечев определи случилото се като опасен сигнал към премиера Борисов

"Днешният ден е фиаско за Борисов. Неговата идея за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществи. Въпросът е дали това е отлагане, или приключваме. Според мен нещата отиват към приключване, а не към отлагане. Отлагането най-вероятно ще бъде безкрайно и докато върви отлагането, ще кацнат едни Ф-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години. Всъщност цялата пушилка беше заради впрягането на българския народ да плати 2,2 милиарда за чертежи".

Бойко Борисов отговори на обвиненията за "фиаско"

Коментирайки думите на Гечев, премиерът Бойко Борисов каза пред журналисти в Брюксел:

"Те (БСП) винаги са победители, така че кое е фиаско. Че две години си траеха и не смееха да се обадят да не ги изязди Слави Трифонов… Не смеят да му кажат името, докато още има предаване. Кое е фиаско, че 2,5 милиона гласуваха за 1 лев, колко гласуваха за БСП или за ГЕРБ, за да говорим от името на всички. Те са царе на такива думи. В края на краищата затова съм и толкова години премиер. Защото те са винаги победители, винаги са отгоре, на думи, разбира се… Съжалявам, че така са коментирали, не им прави чест. Мислех, че с 10% разлика (загуба на евроизборите на БСП от ГЕРБ – б.р.) и то след толкова години управление ще си направят изводите, че с тези приказки дотам стигат. Но тяхна работа, не се меся в техните отношения. Аз съм длъжен на базата на коалиционното споразумение да се съобразя с коалиционните партньори".

Съобщавайки , че следващата седмица ще свика Коалиционен съвет по въпроса за партийните субсидии, Бойко Борисов каза:

"Вторник, в 9 ч., ще се съберем на коалиционен съвет, но с една седмица ще забавим решението. Те толкова години са били..., така че една седмица не им е фатално. На този коалиционен съвет, съответно, отново ще отстоявам това, което ние от самия първи ден сме казали - един лев.  Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията".

"Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата", коментира още премиерът.

"А това правим ние, в правителството - как да привлечем повече инвеститори, как да се вдигне Брутният вътрешен продукт", добави Борисов.

"Поискал съм статистика за целия преход и когато ви дам графиката, ще видите, кои години буквално са загубени за България по време на прехода и сега, в последните години как е", каза премиерът.

1 лев субсидия - малко или достатъчно

"Предложението за драстично намаляване на държавната субсидия възприемам с голяма тревога. То е продиктувано от популистки мотиви. Разочарованието е огромно и основателно. Трябва да размишляваме, ако драстично се намали субсидията, какво ще се случи. Две са възможностите – или се разрешават дарения от физически лица, или дарения от юридически лица (фирми или компании). Добре е да решим и кой пример ще следваме – американския или европейския". Това каза в предаването "Хоризонт за вас" доц. Ивка Цакова, преподавател по политология в УНСС, специалист по лобиране, пише книга за олигархизация на политиката.

"Политиците са длъжни да се съобразят с волята на избирателя на референдума от 2016 година – за 1 лев субсидия. Политиците ни проспаха референдума и сега ще си носят последствията от това. Закон за лобизма е абсолютно необходим не само по темата за финансирането на партиите, но и за влиянието, което се упражнява върху органите на държавна власт... Да не забравим, че освен субсидията, нашите партии получават безвъзмездно ползване на централи и помещения за партийна дейност. Членският внос също е резерв. Живеем и във века на новите технологии, така че 1 лев на глас е достатъчен, ако се знае как да се ползват модерните технологии", допълни Любомил Иванов, бивш зам.-министър и автор на "Анатомия на лобизма".

Интервюто с доц. Ивка Цакова и с Любомил Иванов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна