Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: ЕНП ще се опита да предложи друг кандидат за председател на ЕК

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

ЕНП ще се опита да предложи от своите редици евентуален друг кандидат за председател на ЕК, защото сегашният – Манфред Вебер, няма подкрепа. Това прогнозира пред БНР Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

„Очаквано беше, че Съветът не може да излезе с окончателно решение по номинациите. Това е дълъг и тежък процес на преговори. Второ – ситуацията в конкретния случай след изборите за ЕП го прави още по-труден, предвид обстоятелството, че вече не е възможно управление на голяма коалиция. Вече са необходими гласовете на евродепутати поне на още 2 групи – Зелените и доскорошните Либерали. Всичко това при една базисна хипотеза, че ЕНП ще спази заявлението си, че няма да търси сътрудничество с трите партийни групи в ЕП, стоящи по-надясно от нея“, коментира той в предаването "Преди всички".

Кючуков посочи какви са очакванията според предварителните информации:

„Либералите да получат председателското място в Европейския съвет. ПЕС ще запази върховният представител за външна политика и сигурност. За председателя на ЕП има изгледи 5-годишният мандат да бъде разделен на две, като социалистите получат едната половина от него, а втората – ще бъде дадена на Зелените. След това евентуално разпределение на партийно ниво, на преден план вече излизат държавите, т.е. съгласуването на конкретните предложения. Тук от ключово значение ще бъде до каква степен Германия и Франция ще успеят да постигнат това съгласие, което да бъде приемливо и на партийно ниво за левицата и за Зелените“.

"Мозайката е изключително сложна. Винаги досега се е намирало решение. Тук е ключовото, което трябва да се каже - ще бъде прекалено опростено, ако всичко се свежда само до борбата за власт или влияние на една или друга държава, на една или друга партия в Европа. Нещата са много по-сериозни от личните или национални амбиции. Тук не става дума за позиции, а за политики, за посоката, в която ЕС ще върви през следващите 5 години", коментира Кючуков. Според него Кристалина Георгиева няма сериозни възможности за висок пост в ЕС.  

Реджеп Ердоган ще направи всичко възможно да си върне Истанбул, който е ключов за него, прогнозира още Кючуков. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна