Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков: Няма да има рестрикции за зъболекарите

Снимка: Стаматина Никова

Хиляди българи са застрашени да останат без достъп до зъболечение – такива опасения изразиха над 1000 зъболекари у нас, които подписаха петиция срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българския зъболекарски съюз. На конгреса на стоматолозите, който започва днес, ще се обсъди спорният документ за правилата за работа на зъболекарското съсловие.

Пред БНР председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков успокои зъболекари и пациенти:

„Няма да има никакви ограничения за практикуващите лекари по дентална медицина в България да извършват лечебните дейности такива, каквито са ги извършвали до момента. Единните държавни изисквания за придобиване на диплома по дентална медицина ясно и точно казват, че всички, получаващи дипломата, имат право да работят всичко. Имахме среща с колегите, които са в основата на протеста, който ще продължава и днес на конгреса“.

Системата на здравеопазване, за оказване на дентална помощ в България, е базирана именно на първичната извънболнична дентална помощ – там не се говори за специализиране, подчерта д-р Шарков в интервю за предаването „Преди всички“ и добави:

„Специализираните лечебни заведения са 180, а над 9000 са за първична извънболнична дентална помощ. Как ние да разрушим … ние трябва да сме луди да си разрушим собствените практики“.

По закон трябва да изготвим правила за добра медицинска практика за лекарите по дентална медицина, като те имат обща и специална част, каза д-д Шарков. По думите му възраженията са по специалната част на документа, която ще бъде доработена.

Според д-р Виктория Илиева тези текстове ще усложнят лечението в малките градове. „Тук има малко специалисти. Това ще възпрепятства хората да получат нужното зъболечение. За хората по селата пък това ще бъде съвсем ограничено. На практика няма да има кой да ги лекува. Това ще се отрази не само на младите зъболекари. Една специализация трае 3 години – трябва да си оставим личните практики и да отидем да специализираме във факултетите в страната. Освен това се отпускат много малко места за специалност и е много трудно да се влезе там. Ние можем да вземем една специалност, но те са 6. Има хора, които работят повече от едно нещо и не искат да се ограничават само в едно“.

Трябва да се въведат правила за добра медицинска практика – всички са съгласни с това, но те трябва да са в интерес на колегите и пациентите, категорична е д-р Илиева. Според нея не трябва да има драстични забрани.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна