Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Крусев отива на съд за ощетяване на Столичната община с над 900 000 лева

Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура съобщи днес, че е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмета на Столична община Евгени Крусев, завеждащ ресора „Транспорт и транспортни комуникации“.

Той е предаден на съд за това, че в периода от юни до 5 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки и е предприел съществено изменение на сключен договор с „Джи Пи Груп“ АД, с което е набавил облага за компанията и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Според обвинението Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения. Неправомерно е създал облагодетелстващи условия на конкретен правен субект при участието му в процедурата по избор на изпълнител, довели до отстраняване на участник, в резултат на предложен различен вид конструкция при изработване на виброизолационна система.

Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение „Подписка“ и наложена забрана да напуска страната.

Предстои Специализиваният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!