Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеми Перес пред "Хоризонт": Повече иновации се привличат с подкрепа на държавата и на младите хора

Хеми Перес
Снимка: Добромир Видев

„Повече иновации се привличат с подкрепа на държавата и на младите хора“. Това казва Хеми Перес, управляващ генерален съдружник и основател на израелска компания за рискови инвестиции. Хеми Перес е син на бившия израелски министър-председател и президент Шимон Перес.

- Казахте, че България може да е една от държавите на иновациите. Защо мислите така?

- Мисля, че всяка една държава може да бъде част от света на иновациите, ако това е заложено в стратегия и е обмислено добре. И с фокус върху младото поколение, защото младите хора са онези, които са най-умните и то навсякъде, включително и в България. И вече може да се виждат и някакви успехи, както казва заместник-посланикът на Съединените щати, ако бъде създаден подходящ климат за привличане на глобални бизнеси. Ако България предоставя възможности на младото поколение, няма причина да няма и подобна подходяща екосистема, която да е успешна и да процъфти. Разбира се, ще отнеме известно време това да се случи.

- Всичко това се случва във вашата родна страна Израел.

- Израел е в малко по-различна ситуация по чисто историческа причина. Знаете, че когато е била основана държавата, е нямало нищо. Имахме само парчето земя, нямахме посеви, нямахме природни ресурси, нямахме вода. И когато искахме да изградим нашите домове, да ги електрифицираме, да докараме вода до тях, трябваше да си го създадем, защото просто то не съществуваше. И това създаване се случваше през иновациите, през новите идеи. Един прост пример - започнахме да обезсоляваме водата, за да я направим питейна. Създадохме възможност как да поливаме с капково напояване нашите полета. И това също беше иновация. Това развитие продължихме и в областта на отбраната. И точно през военните и през отбраната успяхме да създадем невероятни нови технологии. И привлякохме младите хора, най-умните млади хора, които да създадат новите решения за защита.

- Да, но това, разбирам, се случва основно през държавата.

- Точно така. Разбира се, това беше създадено през държавната. Но и от хора, които имаха съответните идеи. Например, капковото напояване беше създадено, защото имахме нужда от това нещо.

- В днешно време кой подкрепя подобни иновации в Израел?

- В момента иновациите се подкрепят от различни участници. Държавата не е единственият участник. Но тя е основната част, особено в специфични области като киберзащитата, софтуера… Всички тези създатели на тези иновации са хора със солидно военно образование. Те са работили на места, където са се занимавали с върхови технологии. Част от иновациите идват и от глобалния бизнес, който има представителство в Израел. Фирмите са стотици на брой. И са готови да инвестират в иновации. Иновациите също идват от университетите, от изследователските институти. И всеки един от тях има собствен принос към развитието им.

- Но за развитието на новите технологии има нужда от пари, финансиране, а не във всички държави се заделя достатъчно.

- Нашите компании не разработват своите продукти за израелската екосистема, а го правят за световната екосистема. Когато обаче това се случва на световно ниво, тогава вече привлича интерес. И тогава глобалните компании идват при теб и носят финансирането. Например, ако погледнете към екосистемата на стартъпите в Израел. През 2018 година компаниите успяха да акумулират около 70 милиарда долара. 95% от тези пари идват или от Съединените щати, или от Европа. Но много голяма част от тях идват от Азиатско-тихоокеанския регион - Китай, Индия, Япония, Корея. Ето затова казвам, че финансирането на подобни стартъп екосистеми идва от глобални източници. Разбира се, първоначално се започва или в сектора на отбраната, или в университетите, или дори в образователната система. И се получава така, че понякога източникът е държавата или академичните среди.

- Всъщност исках да ми отговорите на въпроса - как България може да се възползва от положението си?

- Ако трябва да давам някакви съвети на държавата, разбира се, първо, трябва да имате климат за предприемачество. Това означава правилните регулаторни мерки - как да се формират и функционират компаниите, финансовата система, управлението на бизнеса. И това е, което глобалните инвеститори гледат - правна рамка и данъчна рамка. На второ място, нужно е да има някакви желания, инициативи да привличате глобалните компании в България. Глобалните компании са изключително значим катализатор за развитието на подобни екосистеми, защото те винаги търсят нови разработки, инвестират в хората и имат желанието да създадат нещо ново. С тях идва и разбирането за това как трябва да се управляват компаниите, как да се структурират. Не на последно място, трябва да има възможност бизнесите да създават фондове за набиране на капитали, инкубатори, акселератори. И разбира се, трябва да има възможност и за младите хора. Когато имате първите няколко успеха, това винаги възпламенява въображението на всеки.

- А може би и когато има няколко провала?

- Провалите са част от играта. Не може без провалите. Знаете много добре, много провали са били в основата на успеха. Но веднъж след като имате успех за компанията, имате и успех за екосистемата.

- Вие като представител на вашата компания намерихте ли подходящия бизнес тук, с който да се свържете и да го подпомогнете?

- В момента се срещам с много хора. Правя съответните контакти, уча се. В България съм само от няколко дни. За мен знакът е, че има интерес България да има екосистеми за иновации. И това е една от първите стъпки, защото, ако успеете да видите интереса, ентусиазма и желанието, вие ще сте успешни. Има няколко израелски компании, които са тук, за да намерят таланти в България. Бих искал да видя много повече израелски компании да правят това. Както и много глобални компании, което би създало съответната и подходяща за комуникации среда.

- А какво ще кажете за иновациите и политиката, за тази интересна връзка?

- Политиката и иновацията. Това всъщност е връзката, която трябва да гарантира бъдещето. Ако преди 30, 40, 50 години по-голямата част от бъдещето лежеше на това каква е политическата система, то сега голяма част от бъдещето ни лежи на раменете на предприемачи и на глобалните компании. Те са тези, които поемат по този начин и отговорността за бъдещето на човечеството. Един прост пример - компания като SpaceX инвестира в космически изследвания, пътувания, защото това не го прави правителството. Политиците трябва да разберат, че комуникацията не трябва да бъде единствено с други политици. Те трябва да си общуват и с предприемачите и да разберат, да видят как политическата система и свободните предприемачества могат да си съдействат в полза на хората.

- Господин Перес, ако ми позволите един личен въпрос. Вие сте син на човека, който е в основата на съвременната израелска държава, на носител на Нобелова награда. Как се чувствахте, когато той се обърнеше към вас с обръщението „сине“?

- Чувствах се като негов син. Разбира се, трябва да разберете, че в него имаше две индивидуалности. Едната беше на политик. Другата - като член на семейството. Той беше мой баща, но и лидер на държавата Израел. И ние комуникирахме и на двете нива. Като баща не ни е казвал на нас, децата, какво да правим или какво да не правим. Той говореше с нас като с големи. И всички ние споделяхме една идея, че Израел е важен за нас. И по различен начин трябва да служим на нашата държава. И това правим от години. Мисля, че би бил много доволен от това, което постигнахме като нация. По различен начин ние продължаваме неговата работа, неговото дело - чрез изградения от него център за мир и иновации. И вършим тази работа, която може да формира и новото бъдеще - за държавата Израел и за региона.

- А кое беше най-трудното ниво на комуникация с него?

- Нито едно от двете нива не беше трудно. Мисля си, че беше трудно да се види, когато той работеше за мира. Понякога, когато работиш за мира, ставаш леко противоречив. За разлика от ситуацията, когато във военно време всички са обединени, в мирно имат различни възгледи. И понякога ми беше трудно да гледам как някои хора реагираха на неговите опити да постигне мир. Но знаехме, че той служи на държавата си и прави най-доброто за народа на Израел.

Интервюто с Хеми Перес можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!