Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индексът "Дау Джоунс" тества рекордния връх от миналия октомври

Индексът на сините чипове "Дау Джоунс" (DJIA) се повишава с над 100 пункта (с 0,5%) малко над 26 900 пункта, опитвайки се да тества рекордния исторически връх от 3-ти октомври 2018-а година около 26 951 пункта.

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията в петък със слаби понижения като реакция на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Иран и опасенията за американски военни удари по ирански обект. По-рано днес Доналд Тръмп призна, че снощни е планирал военни удари срещу 3 обекта на Иран, но в последния момент се е отказал с оглед на възможността при атаката да загинат 150 души.

И трите основни фондови индекса отвориха леко "на червено", след което обаче подновиха възходящото си движение с оглед на изявление на членове на Фед, които дадоха ясно да се разбере, че са настоявали за намаляване на лихвите ставки още на тазседмичното заседание на централната банка.

Президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в петък, че той е настоявал в сряда за превантивно намаляване на лихвите с 0,25% и дори с 0,50%, за да се предпазят Съединените щати от по-голямо забавяне на икономическия растеж и от по-слаба инфлация.

В подобен дух беше и изказване на президента на Фед на Минеаполис - Нийл Кашкари, като той подчерта, че е настоял за намаляване още тази седмица на федералната фондова лихва с 0,5% до диапазона между 1,75% и 2,00%.

Тези изказвания подновиха спекулативните инвеститорски очаквания, че Фед ще прибегне до понижение на лихвата на следващото си заседание в края на месец юли и допринесоха за ново възходящо движение на Уолстрийт.

                                                        Графика на индекса "Дау Джоунс"

Снимка

След като индексът DJIA нарасна за кратко над 26 900 пункта, той се върна малко под това ниво, но продължава да се повишава в рамките на деня с 0,35% и е на път да отбележи ръст от близо 3% за отминаващата седмица.

Индексът S&P500 се повишава с 0,15% до нов рекорден връх от 2 964 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,1%, като и те са на път да приключат със солидни седмични печалби между 2,5% и 3%.

Междувременно Министерството на търговията на САЩ постави пет китайски суперкомпютърни разработчици в своя "черен списък", което им забранява да внасят американски технологии без одобрението на Вашингтон поради опасенията за националната сигурност, съобщиха медиите в петък.

Компаниите, включени в "черния списък", са Sugon, Wuxi Jiangnan Institute Of Computing Technology, Higon, Chengdu Haiguang Integrated Circuit and Chengdu Haiguang Microelectronics.

Макар и непотвърдена, тази новина може да парира част от инвеститорския позитивизъм и по-специално при търговията с акциите на американските технологични компании.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени