Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Марини: ЕНП попадна в голям капан с решението си за Вебер

Аделина Марини
Снимка: Архив

Много малки са шансовете на Манфред Вебер да оглави ЕК, изказа мнение пред БНР журналистът Аделина Марини.

„Ако ЕНП продължи да стои зад Вебер, конфликтът само ще се задълбочи и в крайна сметка партията няма да спечели нищо. Вариантът е те да отстъпят по някакъв начин. За мен би било доста късогледо това те да настояват за него. Но пък ако на настояват за него, това означава да предадат политиката си от последната година, което също би било голяма загуба. ЕНП попадна в голям капан с това си решение за Вебер. Цялата битка е за това как да спасим ЕНП и техния имидж“, коментира журналистът в интервю за предаването "Събота 150".

Според нея ще се търси кандидат извън „шпитценкандидатите“.

За нея това, че европейските лидери не могат да се разберат за ключовите постове в Съюза, е напълно очаквано. Тя прогнозира, че на следващата среща ще бъде постигнат по-сериозен напредък по въпроса:

„Всичко това зависи от това доколко наистина ЕНП и кандидатурата на Манфред Вебер и всички, които са зад него, са готови да платят най-високата възможна цена, а именно – да го държат като кандидат максимално дълго“.

Аделина Марини очаква още, че този път ЕП и някои сили в него ще се „запънат“ много, ако няма приемлив брой жени за топ позициите в институциите.

Европейският съвет се съгласи още преди повече от година за следващите евроизбори да се въведе транснационална листа, припомни Марини и изказа предположението си, че това наистина ще се случи. По думите й това няма да замени „шпитценкандидатурата“ като такава, а вероятно ще я надгради и обогати.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени