Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бечев очаква пробив наесен за европреговори за Северна Македония и Албания

Димитър Бечев
Снимка: БГНЕС

Оптимист съм, че поне за Северна Македония, а може би дори и за Албания ще има решение наесен, прогнозира пред БНР Димитър Бечев – експерт по въпросите на Балканите и преподавател в университета в Северна Каролина.

„Моето усещане е, че ще има някакъв пробив наесен. Големият въпрос е дали ще има разделяне на Албания и Северна Македония. Определено критиките са насочени по-скоро към албанците. За Македония има консенсус, че там са направили важните стъпки и че отдавна е назрял моментът, в който тази страна трябва да започне преговорите… Топката е в терена на албанците – както ще направят те. Мисля, че Северна Македония има много сериозен шанс“, обясни експертът в интервю за предаването „Събота 150“.

Разширяването няма алтернатива и в един или друг момент европейските политици трябва да го вземат, категоричен е той и добави:

„По-скоро моят въпрос е какво следва от разширяването и преговорите, какви са резултатите по същество. Там съм по скоро скептик“.

Димитър Бечев заяви, че е било очаквано решението за отлагане на датата за преговори за еврочленство на Северна Македония и Албания. Имаше ред сигнали в тази посока от страна на Франция и Холандия, посочи той.

Според него има риск вътрешните проблеми на ЕС да забавят процеса на разширяване в посока на Западните Балкани.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!