Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват новата щаб квартира на МОК

Стефка Костадинова е сред поканените.
Снимка: Архив

Стефка Костадинова ще бъде утре сред групата ВИП гости, които ще бъдат трансферирани с чартър от Минск до Лозана. Президентите на националните олимпийски комитети от Европа ще бъдат специални гости и ще се присъединят към останалите олимпийски шефове при откриването на новата щаб квартира на МОК. Стефка Костадинова ще бъде част от тържествената церемония, на която президентът Томас Бах ще пререже лентата и ще разведе гостите из новите помещения. 

Събитието е насрочено точно в Олимпийския ден - 23 юни и ще отбележи 125-ата годишнина от основаването на Международния олимпийски комитет. 

Сградата, която ще се нарича "Олимпийска дом", се строи от няколко години и изграждането й струва над 145 милиона швейцарски франка. Вътрешността е с уникална архитектура и спиращ дъха дизайн, отделните етажи могат да се изкачват без стълбища и асансьори, а с плавно ходене нагоре по извитите серпантини... В нея ще работят над 500 служители, които досега бяха разпръснати из различни офиси в града. Архитектът 3ХN Ким Нерфорд Нелсон е проектирал една от най-енергийно спестяващите сгради на планетата, отговаряща на най-модерните еко норми. Тя е изградена с много от материалите, които останаха след разрушаването на предишната постройка. Например 95 процента от разрушения бетон бе вложен в изграждането на новата сграда. 

Ден по-късно, в понеделник, Стефка Костадинова и останалите президенти на национални олимпийски комитети от Европа ще се върнат в Минск за да проследят до края Европейските игри в беларуската столица. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени