Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Празника на тетевенската саламура кулинари представиха традиционни рибни ястия

Снимка: архив на БНР

На Празника на тетевенската саламура кулинари от региона представиха традиционни рибни ястия. Събитието се организира за четвърта поредна година от Общината, съобщава БТА.

На площад "Сава Младенов" в Тетевен бе направена демонстрация как се приготвя тетевенската саламура. Според някои от местните майстори тя се готви с дребна речна риба, други използват пъстърва. Рибата първо се пече на плоча и след това се слага във врящата вода, добавят се на ситно нарязани печени домати и чушки и различни подправки. Може да се сервира и топла, и студена.

Седем кметства от общината в своите шатри черпиха гостите на празника, освен със саламура, с техни местни ястия като лучници, баници, сирене и др. На всеки щанд се дегустираше и тетевенска сливова ракия.

В празника за пръв път участваха и гости от Община Радовиш, Северна Македония и село Велики извор, община Зайчар, Сърбия, които също представиха свои местни ястия с риба.

На всички участници в празника кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева връчи грамоти, а на международните гости и плакети. Отличен бе най-възрастният и най-добър готвач. За най-атрактивно участие бе наградена Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", а най-богата и украсена трапеза представи кметството в село Черни Вит.

"За Тетевен този празник вече стана истински традиционен, който хората очакват с нетърпение и, както виждате, от година на година все повече хора идват с много настроение, зареждат с енергия. Пожелавам на всички здраве и да бъдат по-позитивни", каза Бояджиева.

По повод празника река Вит беше зарибена със стотици малки пъстърви, осигурени от дарители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна