Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В столичния район Слатина бе осветен параклис подарен от свещеник

4
Илия Луков на празника на Светия Дух в район "Слатина" - 2019 г.
Снимка: район "Слатина"

Празниците и българските традиции се почитат от жителите на столичния район "Слатина". Специална беше седмицата за тях, защото премина под закрилата на Светия Дух.

В деня след 50 ден на Възкресение Христово, когато православната църква отбелязва Свети Дух, район „Слатина” отпразнува и своя районен празник. Началото се постави в двора на храм „Света Троица”, чието име е пряко свързано с християнския празника. На присъстващите миряни в църквата беше раздаден курбан за здраве от районната администрация.

Освен честванията в деня на Свети Дух на територията на район „Слатина” бе открит и осветен нов храм-параклис „Свети Фанурий”, който е закупен и монтиран, благодарение на дарителството на свещеник Александър Георгиев и неговото семейство. Малкият храм е издигнат на терен, който предоставя общинското ръководство на района.

Кулминацията на празника дойде надвечер с официална програма в парк „Гео Милев”, където множество жители на района си отправиха благопожелания за благоденствие и просперитет.

Кметът на района Наталия Стоянова пожела:

„Мъдростта и добротата са най-големите дарове, които съхраняват човека и са в основаната на неговото благоденствие. Именно тези благодатни дарове Свети Дух дарява на апостолите. Затова нека с мъдрост, уважение и толерантно отношение заедно да продължим да съграждаме и преобразяваме нашия район „Слатина”. Честит празник!”

В програмата участваха вокално-театрална формация „Врабчета“. „Роберта балет“ пренесе слатинци в света на изяществото и красивото, пресъздавайки с танцовите си движения различни етюди.

Празникът продължи с певеца Илия Луков, който със своя глас и любимите на редица поколения фолклорни песни бяха причината за извиването на кръшни български хора. Краят на събитието бе белязано с феноменално огнено-лазерно танцово шоу от формацията „Майсторите на танца” съпроводено с техно-фолклорните изпълнения на младата певица Диа.

репортаж от празника чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна