Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на ГЩ в Етиопия и губернатор убити при опит за преврат

| обновено на 23.06.19 в 11:07
Министър-председателят Абий Ахмед, облечен във военна униформа, съобщи по националната телевизия за осуетения преврат в щата Амхара.
Снимка: БТА

Началникът на Генералния щаб на етиопската армия ген. Сеаре Меконен е бил убит от бодигарда си часове, след опит за преврат в щата Амхара, при който са били убити губернаторът и негов висш съветник, заяви днес говорителка на премиера на Етиопия, предаде АФП.

Билене Сеюм каза пред журналисти, че „ударен отряд“, воден от ген. Асамнеу Тсиге, шеф на силите за сигурност в Амхара нахлул в събота следобед на среща в Бахир Дар – столицата на щата, като открил огън и ранил губернатора Амбачеу Меконен и негов съветник, които по-късно починали

По-късно вечерта, в очевидно „координирана атака“ – началникът на Генщаба Сеаре Меконен и пенсиониран генерал, който му бил на посещение, са били убити от негов бодигард. Според местни медии другият убит е Гизе Абера.

По-рано днес министър-председателят Абий Ахмед, облечен във военна униформа, съобщи но националната телевизия, че атаката срещу шефа на Генщаба е част от опита за преврат в Бахир Дар.

Премиерът осъди незаконните действия на въоръжените групировки. Той заяви, че опитът за преврат в щата Амхара, където по думите му няколко души са били убити и няколко ранени, „противоречи на конституцията и има за цел да подкопае трудно извоювания мир в региона“. „Той трябва да бъде осъден от всички жители на Етиопия“, подчерта етиопският премиер.

Амхара е втория по брой на населението регион на 100-милионна Етиопия, която е разделена на 9 щата.

След като дойде на власт миналата година Абий Ахмед се опитва да направи реформа в африканската страна, в която продължаващото с години политическо насилие доведе до оставката на предшественика му – Хайлемариам Десален.

Той освободи политически затворници, отмени забрани за политически партии и започна разследвания срещу представители, обвинени за нарушаване на човешките права. Но правителството му трябваше да се справя и с растящо насилие.

Етническите кръвопролития – потискани през годините от държавата с желязна хватка, се разгоряха отново в различни райони, включително в щата Амхара.

Интернетът в Етиопия е спрян и засега няма повече детайли за ситуацията, посочва АФП.

В събота посолството на САЩ издаде предупреждение заради твърдения за стрелба с огнестрелно оръжие в столицата Адис Абеба и насилие в Бахир Дар - главния град на щата Амхара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени