Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Метро“ отхвърля оферта на чешки милиардер

Даниел Кретински, чието състояние „Форбс“ оценява на $2,9 млрд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Ръководството на германския гигант в търговията на едро „Метро“ отхвърли едностранната оферта за придобиване на компанията от група, притежавана от чешкия милиардер Даниел Кретински, като посочи, че тя е твърде ниска, предаде АФП.

Обявената в петък оферта, която тепърва ще бъде стартирана официално от базираната в Мюнхен група на Кретински – „Енергийна и промишлена глобална търговска група“ (EP Global Commerce group), оценява „Метро“ на 5,8 млрд. евро.

Но тази оценка – 16 евро за обикновена акция и 13,80 евро за преференциална, „значително подценява стойността на компанията“, посочва „Метро“ в изявление.

Базираната в Дюселдорф компания посочва, че излезе с цялостно становище, когато бъде представен документ с цялостната оферта.

„Метро“ дава работа на около 150 000 души по цял свят, като годишният ѝ оборот е 37 млрд. евро.

Кретински се утвърди през последните години като финансов магнат в Европа, извършвайки серия придобивания, особено в енергийния сектор.

За неговия „Енергиен и промишлен холдинг“  работят около 25 000 души, като той управлява над 50 електроцентрали и мини в Чехия, Великобритания, Германия, Унгария, Италия, Полша и Славакия.

Списание „Форбс“ оцени тази пролет състоянието на 43-годишният Кретински на 2,9 млрд. долара. Той притежава няколко френски медии, включително дял във в. „Монд“, както и футболния клуб „Спарта“ (Прага).

Според германски медии Кретински вече държи около 30-процентов дял от „Метро“.

АФП посочва, че офертата за придобиване на чешкия милиардер идва в трудни времена за „Метро“, която обяви нетни загуби от 459 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г., най-вече заради проблемите на веригата ѝ за супермаркети „Реал“, които компанията се опитва да продаде на групата за недвижими имоти „Редос“.

Кретински се опитва да успокои служителите на „Метро“, че не възнамерява да затваря обекти в Германия или да съкращава голямо количество работни места. Но посочи, че „Метро“ е в трудна икономическа ситуация и трябва да премине през трансформация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени