Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът на опозицията печели кметските избори в Истанбул

| обновено на 24.06.19 в 09:29
Екрем Имамоглу на митинг в квартал "Беликдюзю".
Снимка: Еkrem Imamoğlu media team

Общинската избирателна комисия в Истанбул съобщи официални, но неокончателни данни за вота. Според тях претендентът на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу печели 54,21% от гласовете, а основният му съперник - бившият премиер и кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм – 44,99%. За Имамоглу са гласували над 4 740 000 души, а за Йълдъръм - 3 935 000 жители на града. Кандидатът на опозицията печели мнозинството от гласовете в 28 от 39 общини в града. Имамоглу заяви, че работата „в хармония“ с президента на страната Реджеп Ердоган по важните въпроси за Истанбул е необходима и декларира готовност и желание за това.

Ердоган отправи поздравления към Имамоглу и изрази надежда резултатите да са от полза за всички. Той направи това в послание в социалните мрежи. И заради загубата на партията си наруши традицията от 25 години насам да произнася публична реч след избори, които досега ПСР печелеше.

Десетки хиляди жители на Истанбул празнуваха по улиците на града резултатите от местните избори. Това беше второ гласуване в Истанбул, след като вотът през март бе анулиран след оспорване на резултатите от управляващата партия на Ердоган.

Останалите кандидати общо печелят по-малко от 1% от гласовете. Недждет Гьокчънар от Партията на щастието печели 0.55% (47 540 гласа), Мустафа Илкер Юджел от партията „Ватан“ – 0.17% (15 170 гласа), а 17 независими кандидати си разделят общо 0.16% от вота (13 859 гласа). Избирателната активност в мегаполиса е 84,42% - от 10 570 022 избиратели са гласували общо 8 868 664 души. Невалидните бюлетини са 172 112.

Бинали Йълдъръм също поздрави съперника си с победата.Според Екрем Имамоглу с изборите е отворена нова страница, започва период на братство и любов и се слагат край на разхищенията, арогантността и изключването.

Имамоглу поиска възможно най-скоро среща с президента Реджеп Ердоган и се обърна към него:

„Уважаеми господин президент, важността да се работи в хармония и сътрудничество между централната и местната власт по спешни въпроси на Истанбул като подготовката за земетресения, по-бързия строеж на метрото и бежанските въпроси“.

По-късно Имамоглу се отправи към квартал „Бейликдюзю“, на който беше кмет и произнесе реч пред няколко хиляди свои симпатизанти. Той акцентира, че иска приобщаване, а не разделяне и обеща, че заедно с хората ще се изгради демокрация, справедливост и бъдеще. На трибуната до него освен официалните лица беше и момчето, което първо произнесе фразата „Батко Екрем, всичко ще бъде наред!“, която бързо спечели популярност и се превърна в слоган на кампанията на Имамоглу.

„Написахме демократична легенда“, обяви лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу пред няколко хиляди поддръжници на партията в Анкара. Според него всичко е започнало с Марша за справедливост през лятото на 2017 г. и с искането на хората за справедливост, свобода и права.

"Това общество ще бъде наградено със свобода. Това общество също така ще поправи несправедливостите. Вярвам в нашите хора. Мисля и че хората имат вяра в демокрацията. Благодаря на президента Ердоган и моя опонент Йълдъръм, които ме поздравиха за победата", каза Екрем Имамоглу.

Председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен коментира, че окончателните данни ще бъдат качени на сайта на съвета, а мандат на новоизбрания кмет ще бъде връчен веднага щом изтече законовият срок за подаване на жалби за отминалите избори. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна