Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия строи пристанище за американски военни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралия планира да построи дълбоководно пристанище на северното си крайбрежие, което ще бъде способно да приема американски военни, като част от усилията за противопоставяне на нарастващото китайско влияние в региона, предаде АФП.

Местни медии цитират множество източници от отбраната и правителството, които казват, че новият обект ще бъде на около 40 км от Дарвин, столицата на Северната територия, в която китайски оператор е взел под наем пристанище през 2015 г.

Пристанището на Дарвин вече има военни обекти и приема американски кораби, но новото съоръжение ще предложи на големите плавателни съдове повече дискретност и по-голямо спокойствие.

Над 2000 американски морски пехотинци са на ротационен принцип в Дарвин като част от тясното американско сътрудничество между съюзниците.

И Австралия, и САЩ увеличават военното си присъствие в Западния Тихи океан, за да се противопоставят на ходовете на Китай за придобиване на влияние в стратегическия регион, главно със създаването на военни постове на спорни острови в Южнокитайско море. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна