Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва седмицата на традиционните занаяти в Пловдив

2
Национално изложение на занаятите в Орешак
Снимка: БТА

Седмицата на традиционните занаяти в Пловдив се провежда за 13-и пореден път. Тази година инициативата е подкрепена от Регионалния център на ЮНЕСКО в София. Ще бъде поставен акцент върху 5 основни занаята.

„За първи път младите хора ще имат възможността не просто да видят различните занаяти, ами да вкусят от тях чрез различните работилници и демонстрации, които сме подготвили“, каза д-р Ирена Тодорова -изпълнителен директор на Регионалния център на ЮНЕСКО в София.

„Една от основните мисии на регионалния център е да привлича новите поколения към традицията, към обичая, към занаята в този конкретен случай, защото единствения начин да съхраним това, което сме ние нашата памет, нашата история е чрез предаване на новите поколения, на младите хора. А Пловдив сега като европейска столица на културата повече от всякога събира млади хора и изключително много разчитаме те да дойдат да видят занаятите, да разберат кратката история за тях и съответно да се опитат да бъдат част от тези традиции. Подготвили сме занаяти, някои от които на повече от сто години като тъкане на колани, тюфекчийство, традиционната керамика, която знаете, че някак си не се прекъсва връзката при нея."

„Има отваряне разбира се към младежката публика по простата причина, че вече сме някак си в процес на изтрезняване от тази, как да кажа, европеизация и глобализация, т.е. връщаме се към корените си, но това въобще не означава, че сме постигнали максимума. Скоро се върнах от една конференция, където бяха дадени числа, че все повече млади хора в ученическа възраст предпочитат именно такъв тип гимназии по изкуства, по керамика“, допълни д-р Ирена Тодорова. 

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна