Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Победата на Имамоглу бе очаквана

Разликата между двамата кандидати е единствена изненада от вота, смята тя

Зорница Илиева

"Разликата между кандидатите на опозицията и на управляващите е единствена изненада от вота за кмет на Истанбул". Това заяви в предаването "12+3" журналистът Зорница Илиева.

Според нея победата на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу е била очаквана и в Турция, и в чужбина.

"Самата Партия на справедливостта и развитието очакваше загубата. При поздрава към победителя Бинали Йълдъръм каза: Изборите доказаха, че демокрацията в Турция не е празна дума".

Така управляващите, по думите на Илиева, са отговорили на упреците от Европа, че резултатите от вота в мегаполиса са предопределени в полза на партията на президента Ердоган.

"Самият Ердоган не участва пряко в предизборната кампания. Остави Йълдъръм сам да води кампанията си и да акцентира върху постигнатото от управляващите".

Илиева отбеляза, че Имамоглу е заложил на позитивната кампания. Доказал го е и с репликата след обявяването на победата му, че ще работи в хармония с президента Ердоган.

"Опозицията спечели Истанбул, защото на местно ниво започна да работи още от 1994 година в големите градове. Те дават 65% от икономиката на Турция. Държавата не е в цветущо икономическо положение и опозицията напипа правилния път, че хората вече ще гласуват "с джоба" си".

Цялото интервю със Зорница Илиева ще чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени