Eмисия новини
от 22.00 часа

Путин удължи контрасанкциите срещу ЕС до края на 2020 г.

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин удължи контрасанкциите срещу страните от Европейския съюз до края на 2020 г. и предложи нова стратегия за военнотехническо сътрудничество с чуждестранните държави.

Решението на президента Путин е в отговор на действията на Европейския съвет, който миналата седмица в Брюксел гласува удължаване на въведените през 2014 г. санкции срещу Русия заради Украйна. Целта на ответните мерки е защитата на руските национални интереси, пише в указа на държавния глава. Същевременно той предложи проект за нова стратегия за развитие на военно-техническото сътрудничество с чуждестранните държави. Стратегията предвижда координирани мерки от политико-дипломатически, финансово-икономически и технически характер. Целта е да бъдат запазени лидерските позиции на Русия на международния оръжеен пазар.

„Новите фактори, които усложняват работата с партньорите ни по военно-техническото сътрудничество, включително ожесточаване на конкурентната борба и все по-агресивно използване на недобросъвестните методи на политическия шантаж и санкциите, изискват отчитане и адекватна реакция“, каза Путин.

На днешното заседание на комитета по военнотехническото сътрудничество Владимир Путин съобщи, че планът за износ на оръжия в чужбина е преизпълнен на 2%. Приходите от оръжейни сделки се увеличават четвърта поредна година, достигайки почти 16 млрд. долара. През първите пет месеца на настоящата година положителната динамика се запазва и се наблюдава ръст с 45%. Общият обем на поръчките към руските оръжейни производители достига рекордните 54 млрд. долара, стана ясно още от думите на Владимир Путин.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез

Турция купува трети сондажен кораб

публикувано на 24.02.20 в 21:01