Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин удължи контрасанкциите срещу ЕС до края на 2020 г.

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин удължи контрасанкциите срещу страните от Европейския съюз до края на 2020 г. и предложи нова стратегия за военнотехническо сътрудничество с чуждестранните държави.

Решението на президента Путин е в отговор на действията на Европейския съвет, който миналата седмица в Брюксел гласува удължаване на въведените през 2014 г. санкции срещу Русия заради Украйна. Целта на ответните мерки е защитата на руските национални интереси, пише в указа на държавния глава. Същевременно той предложи проект за нова стратегия за развитие на военно-техническото сътрудничество с чуждестранните държави. Стратегията предвижда координирани мерки от политико-дипломатически, финансово-икономически и технически характер. Целта е да бъдат запазени лидерските позиции на Русия на международния оръжеен пазар.

„Новите фактори, които усложняват работата с партньорите ни по военно-техническото сътрудничество, включително ожесточаване на конкурентната борба и все по-агресивно използване на недобросъвестните методи на политическия шантаж и санкциите, изискват отчитане и адекватна реакция“, каза Путин.

На днешното заседание на комитета по военнотехническото сътрудничество Владимир Путин съобщи, че планът за износ на оръжия в чужбина е преизпълнен на 2%. Приходите от оръжейни сделки се увеличават четвърта поредна година, достигайки почти 16 млрд. долара. През първите пет месеца на настоящата година положителната динамика се запазва и се наблюдава ръст с 45%. Общият обем на поръчките към руските оръжейни производители достига рекордните 54 млрд. долара, стана ясно още от думите на Владимир Путин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна