Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на долара към тримесечно дъно с оглед на очаквания за понижаване на лихвите от Фед още през юли

Щатският долар продължава да бъде подложен на натиск от продажби и в началото на новата седмица с оглед на очакванията, че Федералният резерв може да понижи основната американска лихва още през следващия месец.

Зелените парира започнаха да поевтиняват рязко след края на последното заседание на Фед от миналата сряда, когато централната банка на САЩ сигнализира за предстоящата разхлабване на лихвената си политика на фона на увеличаващите се знаци, че по-слабият глобален икономически растеж и търговската война между Вашингтон и Пекин могат да изложат на риск представянето на американската икономика.

В понеделник индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с нови 0,2% към тримесечно дъно около 96,00 пункта (най-ниско ниво от 21-ви март), след като през миналата седмица поевтиня с около 1,5%, отбелязвайки най-драматичен седмичен спад от четири месеца насам.

В основата на слабостта на американската валута са пазарните очаквания, че Фед ще започне цикъл на намаляване на лихвените ставки още през следващия месец, като фючърсите на федералната фондова лихва оценяват на 100% вероятността за намаляване с 25 базисни пункта и вероятност от 25% за още по-агресивно понижаване на лихвите с 50 базисни пункта в края на юли. В същото време с висока степен на вероятност се оценява и понижаването на федералната фондова лихва с общо 75 базисни пункта до края на настоящата година.

След поскъпване с 1,4% в рамките на предходната седмица, днес еврото нараства с нови 0,22% към тримесечен връх непосредствено под 1,1400 долара (най-високо ниво от 21-ви март насам), отправяйки поглед към бившия връх от 20-и март около 1,1445 долара.

Вниманието на инвеститорите и на валутните пазари е насочено в най-голяма степен към предстоящата по-късно тази седмица среща на президента Доналд Тръмп с неговия китайски колега Си Цзинпин по време на форума на лидерите от Г-20, който ще се проведе в Япония.

Пазарните участници смятат, че ако президентите на Съединените щати и на Китай не успеят да постигнат търговско примирие под някаква форма, тогава Фед ще бъде принуден да намали лихвените проценти, за да предотврати по-голямо забавяне на американската икономика в резултат от по-високите тарифи върху китайския внос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна