Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън призна, че ще има нужда от сътрудничеството на ЕС, ако няма сделка за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ексклузивно интервю за Би Би Си кандидатът за лидер на британската Консервативна партия и за премиер на Великобритания Борис Джонсън призна, че ще има нужда от сътрудничеството на Европейския съюз, за да избегне твърда ирландска граница или „осакатяващи тарифи“ за търговията  в случай, че няма сделка за Брекзит.

Борис Джонсън каза, че договорената сделка от Тереза Мей е „мъртва“ и настоя, че е възможно постигане на ново споразумение с ЕС преди края на октомври, защото политическият пейзаж се е променил както във Великобритания, така и на континента. Джонсън смята, че може да убеди Брюксел да реши проблема с ирландската гланица, въпреки постоянните предупреждения от страна на европейските лидери, че това е невъзможно. Според фаворита за премиер има „изобилие от технически възможости“ за избягване на гранични проверки, но допълни: „Не зависи само от нас“.

Джонсън каза, че ако бъде избран за премиер веднага ще стартира нови преговори за свободно търговско споразумение, като се надява ЕС да се съгласи на допълнително време за финализиране на сделката след Брекзит. Той обеща да прокара нови закони възможно най-скоро за гарантиране на правата на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство. Запитан за скандала с неговата партньорка, Джонсън каза, че „не е честно да се замесват любимите хора в дебата“. Въпреки критиките дори от депутати от неговата партия, че не може да му се вярва, Джонсън каза, че всеки, който поставя под съмнение неговия характер, говори „пълни глупости“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна