Eмисия новини
от 09.00 часа

Оранжев код за валежи в 4 области на страната

Властите уверяват, че са взети всички превантивни мерки по повод очакваните нови интензивни валежи

| обновено на 25.06.19 в 14:57

Оранжев код за интензивни валежи с гръмотевици е обявен за четири области на страната – Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

В още 12 предупредителният код е жълт – Видин, Монтана, Плевен, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Шумен, Кърджали, Смолян, Пазарджик и Пловдив.

Властите уверяват, че са взети всички превантивни мерки по повод очакваните нови интензивни валежи, като реките и язовирите са под постоянно наблюдение. Директорът на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов посети Ловеч, а след това и Велико Търново – две от областите, за които е обявен предупредителен оранжев код. Николов призова хората към отговорно поведение, в случай че се наложат евакуации:

"Най-важното е да изпълняват това, което казват органите на полицията! Ако кажат: "Евакуирайте се", евакуирайте се. Колегите от полицията ще предприемат всички мерки домовете ви да останат непокътнати от мародери".

Взети са всички превантивни мерки, за да бъдат предотвратени наводнения при очакваните поройни валежи днес в областите Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Язовирите са под наблюдение, речните нива са ниски и не се очакват проблеми, увери в старата столица главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Не се очаква тежка ситуация, но трябва да сме подготвени, посочи главен комисар Николай Николов: "Аз съм сравнително спокоен. Към гражданите се обръщам – не очаквам тежки последици. Така или иначе е необходимо да бъдем внимателни. Непосредствената опасност за нас е рязкото влошаване на времето, не е ясно точно как ще протече".

В готовност е и Агенцията за борба с градушките: "Има две точки, те са близо до Бургас и Варна. Увериха ме, че техните екипи са готови, съоръжени са с необходимите противоградови ракети. Работим".

Николай Николов посъветва гражданите, ако се стигне до евакуация, те да изпълнят нарежданията на полицията, която ще се погрижи за опазване на имотите им от посегателства.

Репортажа на Пламен Христов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от