Eмисия новини
от 20.00 часа

Премиера в Ловеч на документалния филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на ДС”

Снимка: lovechtoday.com

В Драматичния театър в Ловеч днес ще бъде премиерата на новия документален филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”. На прожекцията ще присъстват и председателят на Комисията Евтим Костадинов, както и журналистът Христо Христов, който е сценарист на филма.

Филмът представя трудния път на отварянето на досиетата на репресивния апарат на БКП от 1990 г. до 2006 г., когато беше приет сега действащият Закон за разкриване на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби.

Показана е цялостната дейност на Комисията по установяването и обявяването на сътрудниците, изграждането на Централизирания архив за документите на тоталитарните служби, изследователската дейност, както и тази за обслужването на граждани и читатели.

Във филма е отделено място и на непрекъснатите атаки, на които е подложена Комисията от противниците на отварянето на досиетата и как тя се справя с тези предизвикателства. Режисьор на филма е Димитър Коцев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от