Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Илиева: Не знаем къде отиват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицинските сестри

Сестра Мая Илиева в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Здравният министър Кирил Ананиев започва обиколка на болниците в страната. Целта е да представи новата методика за формиране на разходите за персонал.

"Ние не знаем къде отиват отпуснатите от правителството 50 милиона лева за заплати на медицинските сестри", това каза пред БНР Мая Илиева, една от организаторките на медицинските сестри. "Нямам информация, от която и да е от болниците, определеното ниво на заплати да е достигнато. Утре в Троян започва ефективна стачка поради тази причина", добави тя.

Илиева коментира в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" методиката за формиране на заплатите в здравеопазването:

"Това е измиване на ръце от страна на Министерството на здравеопазването. Методиката обхваща само общинските и държавните болници, което не означава, че това са всички структури в здравеопазването. Тези, които не получават клинични пътеки и не работят с тях, няма да имат увеличение никога". Тя уточни, че има много медицинските сестри, които са извън тази сфера. Според нея тази методика е хвърляне на прах в очите.

Мая Илиева коментира, че протестиращите сестри не са участвали в изработването на методиката: "Тя ни беше показана отдалеч на една от срещите в министерството от министъра, без да ни даде да я прегледаме. Казаха, че ще бъде тествана и до 10-и май ще ни извика на среща. Вече сме 25 юни, а още не ни е извикал на среща".

По думите ѝ тогава министър Ананиев е разбрал, че под негова юрисдикция са домовете за медико-социални грижи: "Той не е наясно с някои структури в здравеопазването".

Илиева уточни, че методиката е разработена от експерти в МЗ и е съгласуване с Българския лекарски съюз, които нямат отношение към медицинските сестри, категорична беше тя и заяви:

"Затова искаме да имаме отделна съсловна организация, която сама да си договаря тези условия, а не да разчитаме на БЛС".


Репортаж на Анжела Каменова и интервю на Даниела Големинова с Мая Илиева можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна