Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на заплатите в областните болници със 150-250 лв. по новата методика от 1 юли

Разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи на лечебните заведения. Ръководството и синдикатите във всяко здравно заведение ще решават дали да има допълнителни плащания за постигнати резултати, каза министър Ананиев
Снимка: БГНЕС

Заплатите на работещите в областните болници ще бъдат увеличени от 1 юли с между 150 и 250 лева по новата методика, разработена от Министерството на здравеопазването. Това заяви във Варна министър Кирил Ананиев. Той обясни, че разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50 процента от общите приходи на лечебните заведения. Ръководството и синдикатите във всяко здравно заведение ще решават дали да има допълнителни плащания за постигнати резултати.

"Те не могат да надхвърлят 50% от разходите за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които има от клинични изпитания и от ценоразписите за допълнителни извършени медицински услуги", обяви във Варна министърът на здравеопазването.

Във Велико Търново, където представи методиката пред болничните директори от Централна Северна България, здравният министър Ананиев посочи, че въпреки незадължителния характер на методиката, възнагражденията трябва да бъдат увеличени.

Министърът на здравеопазването обясни, че във всяко здравно заведение ръководството му, заедно със синдикатите, ще решат дали да се увеличат основните заплати или допълнителното материално стимулиране. Методиката за увеличение на заплатите не е задължителна, подчерта министър Кирил Ананиев:

"Има различни механизми на приложение на методиката. Едни държат да бъдат увеличени с допълнителните бюджети основните възнаграждения и по този начин да се доближат до началните основни заплати по КТД. Други предпочитат да вдигнат с определен размер началните заплати, но не много голям, а по-голямата част от ресурса да се използва за допълнително материално стимулиране за постигнати резултати", допълни той.

Новата методика, според която заплатите на санитарите, медицинските сестри и лекарите да са в съотношение 1:1,7:2,2, е неприложима за общинските болници, защото нямат достатъчно приходи от клинични пътеки, коментираха болничните управители на срещата във Велико Търново.

Такъв е случаят с общинската болница в Павликени. Брутната заплата на лекарите е около 1000 лева, а на сестрите е малко над 850 лева. Не можем да вдигнем заплатите, посочи д-р Ренета Кръстева, управител на Павликенската болница. "Формулата е много добре, но на основание цената на пътеките не можем да се справим определено. И лекарите, и сестрите са недофинансирани. Искам да чуя промяна в цената на клиничните пътеки. Друго няма".

На въпрос на „Хоризонт“ след очакваното увеличение на заплатите по новата методика, ще спрат ли протестите на медицинските сестри, министър Кирил Ананиев заяви:

"Това е тяхна работа. Това, което зависеше от мен и от моя екип, аз съм го направил, оттам нататък всеки решава".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени