Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: В сделката на ЧЕЗ с "Еврохолд" има потенциал да стане скандал

3
Снимка: БГНЕС

"Думите на премиера Борисов, че не се меси в частна сделка, каквато е сделката на ЧЕЗ с "Еврохолд", е формално обяснение, но в други случаи той е показал, че няма проблем да се меси в други неща, които на институционално равнище не са му работа. Борисов така си представя своята роля в политическия процес - когато му изнася я представя като институционална, а когато не му изнася, я разказва в качеството си на своеобразен самодържец". Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски.

Той коментира, че по отношение на електроразпределителните дружества проблемът е по-сериозен: "Той е свързан с философията на функциониране, ролята на държавата и т.н. Този разговор, както виждаме, липсва, за сметка на търсенето на някакви задкулисни механизми за вземане на решение, които най-вероятно съществуват".

Според политолога по-важно е каква политика ще реализира държавата през подобен тип сделки. "Иначе само оставаме на равнището на спора кой да прилапа този голям пай. Това не е разговор на държавническо равнище", коментира той в предаването "Нещо повече".

На въпрос за размера на партийните субсидии, Делийски отговори с твърдението, че постигането на политически баланс няма да реши проблема, защото трябва реален дебат за модели на финансиране, да се видят конкретни разчети:

"Въпросът засяга начина, по който функционират политическите партии. Първо трябва да си дадем отговор на въпроса какви партии искаме да има. Как искаме да работи българската партийна система и от там следва търсенето на различните модели за тяхното финансиране".

Политическият психолог проф. Антоанета Христова също коментира този въпрос в предаването "Нещо повече":

"Има много аргументи за промяна на субсидиите, но след 90-а година имаме поне 5-6 поправки на начина на финансиране на политическите партии. Най-важната ценност в тази промяна е прозрачността, видимостта".

Проф. Христова коментира пред БНР и изказването на Бойко Борисов по повод сделката на ЧЕЗ с "Еврохолд" и появилите се медийни твърдения, че Цветан Цветанов стои зад холдинга: "Цветанов е извън ГЕРБ. Колкото БСП могат да ги питат за Жан Виденов какво прави и ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете и въпроса дали Цветанов е там, или не". Според нея думите на Борисов показват много дълбоко разделение между тях и категорично искане обществото да ги възприема като два несвързани фактора.

Проф. Христова изрази мнение, че в темата за сделката за ЧЕЗ има потенциал да стане скандал. Според нея има теми, които са на ръба на моралното и неморалното и те са много трудни. Тя даде пример с "Апартаментгейт", който, по думите ѝ, е бил замислен да изиграе ролята на "Костинброд" по време на предизборната кампания.    

Интервютата на Людмила Железова с проф. Антоанета Христова и Страхил Делийски можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия