Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Добивът на природен газ в Добруджа може да доведе до радиоактивно замърсяване

Протест срещу добива на газ в Добруджа
Снимка: Мая Щърбанова архив

Добивът на природен газ в Добруджа може да доведе до радиоактивно замърсяване, смята сондажният инженер Огнян Кованджийски. Експертът каза това на редовната сесия на Общинския съвет в Добрич. Според него не е пълен Докладът за оценката на въздействието върху околната среда за инвестиционното намерение за добив на природен газ от над 40 сондажа в община Генерал Тошево. Кованджийски смята, че документът трябва да бъде преработен.

Според Огнян Кованджийски най-важният въпрос по отношение на намеренията за добив на природен газ в Тошевско е как ще бъде запазен чист водоносният хоризонт на Североизточна България. Той изрази становището си във връзка с продължаващото дело на фирмата инвеститор срещу Екоинспекцията във Варна заради отрицателното ѝ становище на работния проект за концесия на над 40 сондажа". 

"Сондажът, той е изключително обработен с химикали или агенти. Голяма част, когато се прокарват тези сондажи, се поглъщат в пластовете". По думите на Кованджийски очакванията за добив на природен газ в Тошевско не са обективни: 

"Има газ, обаче той е в изключително непропусклива среда и няма естествен приток".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени