Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Нелогична е от бизнес гледна точка покупката, която прави "Еврохолд"

Мартин Владимиров
Снимка: www.csd.bg

"От информацията за източниците за финансиране на сделката за придобиване на акциите на ЧЕЗ в България и "Еврохолд", сделката прилича на много сделки в Европа", заяви пред БНР икономистът Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и уточни, че трябва да се изчака, за да се види кой реално финансира сделката и дали ще се потвърдят слуховете за големи западни и азиатски банки, които седят зад заемите, и дали не са обвързани с трето лице. Той даде пример със случая с "Инерком", когато зад големите банки се прокрадваха интереси на руски олигарси и на държавната руска банка "Сбербанк".

Според него от финансова гледна точка "Еврохолд" е компания, която би могла да си позволи такава сделка, но няма опит в сектора, в който влиза. "Това е един от най-сложните бизнеси в Европа, под изключително голяма регулаторна тежест, с докрай изпилени печалби, в една доста несигурна среда, която всяка година се променя на фона на променящото се европейско законодателство", коментира той в предаването "Нещо повече".

Владимиров изказа твърдение, че от бизнес гледна точка покупката звучи нелогично: "Твърдението на "Еврохолд", че автомобилният бизнес залязва и затова отиват към регулираните доставки на електроенергия - не звучат логично, но това е частна компания и тя решава как да си инвестира средствата".

По думите му задачата на българските регулатори е да докажат, че това няма да подкопае конкуренцията на пазара на електроенергия и няма да създаде условия за рискове пред националната ни сигурност.

Коментар на Марта Младенова и интервюто с Мартин Владимиров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени