Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честа причина за злополуки с ел. инсталации е работата до неизключено съоръжение

Инспекцията по труда е установила, че много злополуки при работа с електрически инсталации е можело да бъдат предотвратени, ако не са били повтаряни едни и същи неразумни действия. 

Честа причина за злополуки се оказва работата в близост до неизключено съоръжение или части от ел. мрежа и то заради демонстриране от страна на правоспособни работници на прекалено самочувствие. Те умишлено са пренебрегване на правила за безопасност. Допускана е също експлоатация на съоръжения в напрежение без необходима защита, допир на наранена или липсваща изолация или липса на зануляване. Работниците невинаги са ползвали предоставени им лични предпазни средства. Т

Трудовата инспекция напомня, че дори да се установи, че работниците допускат нарушения на нормите за безопасност, отговорността е на работодателя, който трябва да контролира спазването на правилата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от