Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще блокират достъпа на Турция до програмата за Ф-35, ако Анкара не отмени сделката за руските С-400

Президентът Ердоган не отстъпва за руските ракети и сондажите край Кипър

С-400
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще блокират достъпа на Турция до програмата за разработка и експлоатация на свръхмодерния изтребител Ф-35, ако Анкара не отмени сделката за руските зенитно-ракетни комплекси С-400. Това категорично заяви днес американската посланичка в НАТО Кей Бейли Хъчисън. От Анкара обаче дойде твърд отговор.

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че Русия ще започне да доставя С-400 идния месец. Очаква се той да се опита да реши спора със Съединените щати идната седмица в Осака, където ще разговаря с Доналд Тръмп. Вашингтон предлага на Анкара ракети "Пейтриът", но те са по-скъпи, дори с отстъпка. Освен това няма възможност такива да бъдат доставени на Турция веднага.

Твърда реторика по отношение външната политика, поздравление към спечелилия кметските избори в Истанбул Екрем Имамоглу и изключване на промени в правителството под натиск отвън. Това е равносметката от първата публична реч на турския президент Реджеп Ердоган след изборите в Истанбул в неделя, която може да бъде оценена като програмна за предстоящите месеци.

Пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието турският президент Реджеп Ердоган отново потвърди, че руските зенитни ракети С-400 ще бъдат доставени през юли и Турция няма да отстъпи от сделката. По думите му, става дума за суверенно право на Турция да закупи ракетите. 

Турският държавен глава за пореден път беше категоричен, че Турция ще продължи своите сондажи в Източното Средиземноморие край Кипър и че турските въоръжени сили са взели необходимите мерки по въпроса. Турция няма да позволи действия, които не зачитат правата на кипърските турци, акцентира Ердоган. Той добави, че Франция няма какво да каже по въпроса, тъй като не е страна-гарант според международните споразумение. Такива страни са Турция, Гърция и Великобритания. На 14 юни френският президент Еманюел Макрон призова Анкара да спре „незаконните си сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър“.

Във вътрешнополитически план Реджеп Ердоган поздрави Екрем Имамоглу за победата в кметския вот в Истанбул.Той подчерта, че волята на хората е над всичко за тях и добави, че ще бъде направена равносметка и партията притежава необходимата сила вътре в себе си, за да направи необходимото. Ердоган благодари на Бинали Йълдъръм и посочи, че той е постигнал най-висок резултат от няколко цикъла избори насам, въпреки че това не е било достатъчно за победата.

Турският лидер коментира, че в предстоящия период сигурността и икономиката ще стоят над всичко. Вместо „терористичен коридор“ покрай границата със Сирия Турция е създала „коридор за сигурност“ и сирийските бежанци ще бъдат изпратени там, посочи Ердоган. Продължават усилията за стабилизиране на икономиката, намаляване на лихвите и увеличаване на заетостта, изтъкна турският президент. „Ако е необходима промяна на кабинета, ние ще я направим, но не и по поръчка отвън“, заяви Ердоган.

В късните следобедни часове се провежда заседание на централното ръководство на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, на което ще бъдат обсъждани и резултатите от отминалите избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна