Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Андай: Не опозицията, а Имамоглу спечели Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не опозицията, а Имамоглу спечели Истанбул", каза в предаването "Нещо повече" журналистът Илхан Андай и уточни, че ако опозицията беше издигнала друг кандидат, едва ли щеше да се случи това.

"Победата на Екрем Имамоглу е добра новина за Турция, добра е и за България, добра е и за Европа. Тази победа може да се окаже добро време за равносметка и за Реджеп Ердоган. Той трябва да стане по-диалогичен. Да използва Имамоглу, а не да води война с него, каквато очакват всички в Турция и са готови на ответни удари".

Андай коментира, че очакваното начало на края на Ердоган би се случило, ако той не се адаптира към променената част от Турция, която създава благата: "Не говоря само за Истанбул, а и за онези градове, в които партията на Ердоган загуби местните избори, и в които региони се формира брутният вътрешен продукт".

Журналистът обясни, че турският президент притежава много правомощия, с които би могъл да пресира човека, който ще управлява Истанбул. "Ако изминалата неделя бяха избори за президент на Турция и битката беше между  Реджеп Ердоган и Имамоглу, тези избори може би щяха да бъдат спечелени от Имамоглу. Ако бяха обаче парламентарни избори, щяха отново да бъдат спечелени от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, а не от тази Републиканска народна партия, която застана зад Имамоглу". Според него Екрем Имамоглу е роден да бъде кмет, но едва ли ще се впусне да изпълнява желанието на ръководителите на партията (Републиканска народна партия - бел.ред) и да се изхаби в една дълготрайна атака срещу Ердоган.

Илхан Андай прогнозира, че е по-вероятно Ердоган и Имамоглу да намерят общ език, в името на по-стабилна Турция, отколкото опозицията да доведе нещата до предсрочни избори.

"Най-лошият вариант е Ердоган да си остане непроменен и да продължи да прави грешки заради отчаянието, в което е. Да падне в капана на вътрешните битки в управляващата партия, да не се освободи от вредните съветници, каквито очаквания има в партията отдавна. И тогава вече в анализите за Турция да фигурират изрази като "страна пред гражданска война", "Сирия 2" и т.н.".

"Когато говорим за Ердоган, трябва да не забравяме, че този човек сам няма да си тръгне от властта", категоричен беше журналистът.

Интервюто на Людмила Железова с Илхан Андай можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна