Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявяват $50 млрд. икономическата част от плана си за мир между Израел и палестинците

Палестинците бойкотират конференцията в Бахрейн, а пред мисията на ООН в Бейрут, Ливан, имаше протест срещу форума в Манама.
Снимка: Ройтерс

Съединените щати представят в Бахрейн първата икономическа част от дългоочаквания план за решаване на израелско-палестинския конфликт. Правителствени представители и бизнес лидери се събраха в Манама за двудневна конференция, на която да чуят предложение за 50 милиарда долара инвестиции за период от 10 години. Палестинците бойкотират срещата.

„Мир за просперитет“ - така се нарича първата икономическа част от Близкоизточния мирен план, представена от американската президентска администрация след 2 години и половина очакване. Икономическата инициатива предвижда серия от проекти за изграждане на пътища, гранични пунктове, енергийни генератори и туризъм.

Американската делегация е ръководена от финансовия министър Стивън Мнучин, зетят на Доналд Тръмп и негов старши съветник Джаред Кушнър и специалният представител за международни преговори Джейсън Грийнблат. 50 милиарда долара ще бъдат събрани от държави-донори и инвеститори в специален фонд, от тях 27 милиарда и половина ще бъдат вложени в проекти на Западния бряг и ивицата Газа.

Планът „ще създаде 1 милион работни места на Западния бряг и Газа, ще намали безработицата сред палестинците от 30% до под 10, ще намали нивото на бедността наполовина, ако се изпълнява правилно, ще удвои БВП“, заяви Кушнър.

Останалата сума (23 млрд. долара) САЩ ще инвестират в другите държави от региона.

„Искаме да стимулираме също Йордания, Египет и Ливан. Ако целия регион започне да се развива, израелската икономика вече върви много добре, но ако всичко се интегрира и постигнем по-бърз поток на стоки и хора, то тогава ще може да се инвестира в образование и инфраструктура, вместо в оръжия и война“, добави Кушнър.

На форума в луксозния хотел „Четири сезона“ в Манама присъстват финансовите министри на няколко държави от Персийския залив - съюзници на Съединените щати, шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард и бившия британски премиер Тони Блеър.

Няма да става дума за размяна на територии между израелци и палестинци, нито пък за палестинска държава. Политическата част от плана от Вашингтон ще обявят на по-късен етап. Тази вечер бизнес разговорите се водят на коктейл и вечеря в луксозния хотел, разкриващ красива гледка към Залива. И докато в Манама се разпределят пари, палестинците излязоха на протести срещу конференцията.

„Долу Бахрейн, долу Тръмп, долу конференцията в Манама“, скандираха в Газа, където контрола държи ислямистката групировка Хамас.

“Дори да ни дадат всички милиарди на света, няма да продадем земята си. Нашата кауза е политическа, етична, законна и национална, няма да я продадем за тази срамна „сделка на века. Нито Тръмп, нито ционистите могат да изтрият правата на палестинския народ“, заяви демонстрантка

На Западния бряг стотици излязоха по основните площади на Рамала и развяха знамена и плакати в подкрепа на палестинския президент Махмуд Абас, който настоява преди всичко останало да бъде постигнато политическо споразумение. Паралелните протести в Газа и на Западния бряг бележат един от редките моменти на единство, въпреки 12-годишната вражда между партията Фатах на Абас и движението Хамас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени