Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Рохани: Иран не търси война със САЩ, но ще реагира решително на американската агресия

Вашингтон иска да намери дипломатическо решение, заяви новият министър на отбраната на САЩ

Хасан Рохани
Снимка: БГНЕС

Иран не търси война с Америка, е заявил президентът на страната Хасан Рохани на френския президент Еманюел Макрон по време на телефонен разговор между двамата лидери във вторник, съобщава Иранската студентска информационна агенция (ISNA), цитирана от Ройтерс.

Рохани обаче е подчертал пред Макрон, че ако САЩ отново нарушат иранското териториално пространство, като е станало според Техеран при свалянето на американския военен дрон през миналата седмица, може да се стигне до конфронтация.

"Ако американците искат отново да нарушат водите или въздушното пространство на Иран, въоръжените сили на нашата страна имат задължението да се изправят срещу тях и да дадат решителен отпор", е посочил Хасан Рохани в телефонния си разговор с френския президент.

Той също така е казал на Макрон, че Иран няма да предоговори ядрено споразумение от 2015-а година, съобщава агенция ISNA.

Междувременно действащият министър на отбраната на САЩ Марк Еспер посочи, че Вашингтон иска да намери дипломатическо решение на напрежението с Иран и да избегне военен конфликт.

"Президентът беше много ясен: търсим дипломатическо решение. Не търсим конфликт с Иран и мисля, че сдържаността на президента показват точно това", заяви Еспер при пристигането си в Брюксел за срещите на министрите на отбраната на НАТО.

Новоназначеният министър на отбраната на САЩ добави, че иска да увери останалите министри от НАТО, че САЩ не искат война и призовават съюзниците да работят със Съединените щати за мирно разрешаване на въпроса.

"Всички ние трябва да работим заедно, за да привлечем Иран по дипломатически път", отбеляза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна