Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет за 2018 г.

| обновено на 26.06.19 в 14:19
В доклада на Висшия съдебен съвет беше отчетено, че с модела за оптимизиране на съдебната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се отчете неравномерната натовареност на съдилищата в страната
Снимка: БГНЕС

С остра размяна на реплики премина обсъждането в парламента на годишния доклад на дейността на съдилищата. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не спести критики на законотворците, за което беше упрекнат в опит за намеса в работата на Народното събрание.

При представянето на  отчета за работата на съдилищата председателят на ВКС Лозан Панов обърна внимание на проблемите, свързани с неравномерното натоварване на съдилищата в страната, липсата на адекватни условия на труд в Съдебната палата и нарече твърденията на министъра на правосъдието, че председателят на съда влияе върху разпределението на делата неистина. Панов отново отправи покана към министър Кирилов:

"Когато му е удобно, в какъвто момент иска, да види как се спазват правилата".

Панов разкритикува депутатите в начина им на тълкуване и интерпретации на две тълкувателни решения. Едното в частта за лимитиране на отговорността на застрахователя за неимуществени вреди и второто, в което в края на миналата година беше прието, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна процесуална пречка за търсене на конфискация. Изказването на председателя на ВКС предизвика острата реакция на Павел Шопов от "Обединени патриоти"

"Всеки да си знае мястото. Това е равносилно на малък конституционен държавен преврат. Административният ръководител на ВКС се грижи за здравето, за чистотата, за чистачките - ти решаваш казуса и нямаш право на мнение, нямаш право на интервюта, нямаш право да излизаш да протестираш".

Лозан Панов отвърна така:

"Смятам, че председателят на ВКС, на ВАС,  главният прокурор са публични личности и те имат право да изразяват мнение".

Въпреки острата размяна на реплики, докладът за дейността на съдилищата бе приет с пълно единодушие.

Народното събрание одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него за 2018 г. Улеснените проверки на декларациите за имущество и интереси бяха отчетени като положителна практика в работата на Инспектората.

В доклада на Висшия съдебен съвет беше отчетено, че с модела за оптимизиране на съдебната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се отчете неравномерната натовареност на съдилищата в страната, като са направени предложения за изменения на правилата за оценка на натовареността на съдиите.

В заключение, Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет, увери народните представители:

"ВСС ще продължава все така да прави всичко възможно за постигането на целите на съдебната реформа, отстоявайки независимостта на съдебната власт“.

Главният инспектор Теодора Точкова приветства променените разпоредби в Закона за съдебната власт, с които се улесни дейността по проверка на декларациите за имущество и интереси:

„В предвидения законов срок през 2018 г. са проверени и обработени 4766 декларации, смятам, че съобразно законовата уредба и липсата на разследващи правомощия, ние ефективно осъществяваме и дейността си по проверките ни за интегритет".

За отчетния период, по предложение на Инспектората, колегиите на ВСС са образували 8 дисциплинарни производства срещу магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи препоръки за преценка необходимостта от налагане на дисциплинираща мярка или на дисциплинарно наказание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!